Raidurile armatei israeliene lovesc, in continuare, joi, asezari ale miscarii siite Hezbollah din Liban, in a noua zi de bombardamente care au ucis, pana acum, peste 300 de persoane in Liban.

Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, a avertizat, joi, ca, daca este necesar, Israelul va lansa o operatiune terestra de mare anvergura in Liban

"Daca ajungem la concluzia ca este necesara o operatiune terestra, o vom desfasura. Nu vom lasa nicio organizatie terorista sa creada ca ne este frica de o astfel de operatiune”, a spus ministrul, in timpul unei vizite in orasele distruse de rachetele Hezbollah.

Intre timp, confruntari violente au loc la granita intre Israel si Liban.

“Se dau lupte violente in teritoriul libanez, in apropierea frontierei cu Israelul, in regiunea A`ta Chaab”, scrie AFP care citeaza un purtator de cuvant al Fortei interimare a ONU in Liban (Finul).

In acelasi timp, “armata israeliena actioneaza puternic in nordul tarii pentru a distruge sedii ale Hezbollah, mai ales buncarele subterane”, a declarat un purtator de cuvant militar.

Un nou bilant al armatei israeliene arata ca trei soldati au fost grav raniti, joi, in timpul confruntarilor.

Aripa armata a gruparii libaneze Hezbollah bombardeaza, joi, cu rachete sediul comandamentului militar israelian din Safed si orasele Tiberiade si Carmiel, din nordul Israelului, scrie AFP.

Intr-un comunicat, aripa Hezbollah precizeaza ca a tras “mai multe rachete Katiusa asupra sediului comandamentului militar israelian din Safed, atingand cu precizie obiectivul”.

Comunicatul scrie ca aceste noi tiruri sunt “o riposta fata de agresiunea israeliana si pentru a razbuna civilii nevinovati din Liban”.

In tot acest timp, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut, joi, in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, "incetarea imediata" a ostilitatilor din Liban si a condamnat Israelul pentru "folosirea excesiva a fortei" in Liban.

Uniunea Europeana a acordat Libanului un ajutor umanitar de 10 milioane de euro, aratandu-si "profunda ingrijorare" privind situatia din tara.

De la inceputul ofensivei israeliene in Liban, 15 civili au murit in nordul Israelului.

Armata israeliana a bombardat puternic, miercuri noaptea, periferia de sud a Beirutului unde presupunea ca se afla mai multe comandamente ale Hezbollah, inclusiv seicul Nassralah.

Intre timp, Hezbollah afirma ca actiunile Israelului sunt zadarnicite de luptatorii sai. Miscarea siita sustine ca ar fi distrus doua tancuri israeliene.

Pe de alta parte, premierul libanez, Fouad Siniora, a cerut, joi, ajutorul comunitatii internationale pentru dezarmarea gruparii Hezbollah, deoarece raidurile israeliene nu fac decat sa sporeasca popularitatea gruparii de gherila. O incetare a focului este o conditie indispensabila, a afirmat, premierul libanez, citat de AFP.

"Lumea intreaga trebuie sa ne ajute sa dezarmam miscarea Hezbollah. Inainte de toate, trebuie, mai intai, sa ajungem la un acord de incetare a focului. Atat timp cat vor dura bombardamentele, nu putem face nimic, iar situatia se va inrautati", a declarat Siniora pentru Corriere della Sera.

El a adaugat ca este foarte grav ca Hezbollah a devenit un "stat in stat".

"Va cer sa raspundeti imediat si fara reticenta la apelul nostru de incetare a focului si de furnizare a ajutoarelor umanitare", a spus Siniora intr-un discurs televizat.

Potrivit agentiilor internationale de presa atacurile cu rachete lansate de Hezbollah au ucis, in Israel, 29 de persoane.

Cele mai dure confruntari, de pana acum, din 12 iulie de cand au inceput operatiunile israeliene in Liban, au avut loc ieri, cand 50 de civili au fost ucisi.

Aviatia israeliana a bombardat din nou, miercuri la pranz, pistele aeroportului din Beirut, in timp ce gruparile Hezbollah au lansat un tir cu rachete asupra bazei israeliene Ramat David, la 50 de kilometri de granita cu Libanul.

Israelul a decis, tot ieri, continuarea "fara limita de timp" a ofensivelor militare din Liban si Fasia Gaza.

Populatia civila din Liban se teme ca bombardamentele israeliene s-ar putea intensifica dupa ce va fi incheiata evacuarea cetatenilor occidentali.

Peste 70% din locuitorii din sudul Libanului si-au parasit deja locuintele din cauza raidurilor israeliene, scriu agentiile internationale de presa.