Asociatia EDU CER a urmarit cu deosebit interes modul in care noul CNATDCU (Consiliul National de Acreditare a Titlurilor si Diplomelor Universitare), in noua structura aprobata de ministrul Hardau, si-a inceput activitatea.

Nu am putut constata decat continua degradare a procesului de promovare universitara la gradele de conferentiar si profesor universitar.

Un sistem de valori universitare construit pe minciuna si impostura, avand ca rezultat plecarea din tara a majoritatii tinerilor valorosi, este mentinut in viata in afara criteriilor de valori internationale care au la baza publicatii stiintifice in reviste internationale cotate ISI, atat de catre rectori, cat si de staff-ul CNATDCU.

CNCSIS-ul, avand in fruntea sa persoane fara opera stiintifica, nu putea sa impuna o linie corecta in promovarea universitara, atata timp cat a declarat in categoria revistelor stiintifice, publicatii de tip "scara de bloc" publicate in cateva zeci de exemplare si care nu apar nici macar in evidenta bibliotecilor din Romania.

ANCS (Autoritatea Nationala pentru Cercetarea Stiintifica) isi face un titlu de glorie doar din faptul ca este capabil sa cheltuiasca sume imense de bani in programul CEEX (Cercetarea de excelenta), sume cu care orice tara europeana ar putea produce rezultate cu o valoare stiintifica adaugata remarcabila.

Cand folosim termeni precum, minciuna si impostura, ne referim in primul rand la maniera in care acestea au devenit instrumente institutionalizate sub conducerea la fel de anonimului om de stiinta, secretarul de stat Anton Anton.

Se castiga proiecte de colective care folosesc CV-urile unor cercetatori romani care activeaza in tara sau strainatate, fara acordul acestora. Se folosesc liste de echipamente de cercetare care apartin altor colective si pe care castigatorii "competitiei" CEEX nici macar nu stiu sa le porneasca.

Sunt finantate multiplu, proiecte de cercetare vechi de 15-20 de ani, sau, mai nou, subiecte cercetate in tezele de doctorat ale romanilor care au studiat in strainatate si care sunt traduse pentru granturi de sute de mii de euro.

Faptul ca banii contribuabilului roman sunt aruncati in buzunarele unor impostori stiintifici, iar de rezultatele efective ale cercetarii nu se mai intereseaza nimeni, vorbeste de la sine despre criteriile valorice ale cercetarii promovate de clanuri de interese.

In tot acest context, care a reunit alaturi impostori stiintifici fara opera, dar si oamenii de cultura cu opera interna, dar cu handicapul lipsei de vizibilitate internationala, CNATDCU a ramas o institutie formala care trebuie sa produca conferentiari si profesori pe banda rulanta.

Tot acest proces de fraudare a banului public si a valorilor universitare este posibil deoarece in Romania nu se doreste folosirea expertilor stiintifici internationali atat in procesul de evaluare a granturilor CEEX cat si in cel de promovare universitara.

Romania devine astfel sigura tara europeana care practica un sistem inchis de evaluare, niciuna dintre tarile nou intrate inclusiv Bulgaria, nemaipracticand acest sistem cu origini comuniste.

Cel mai elocvent exemplu este faptul ca desi Romania contribuie la bugetul comunitar cu aproape 200 milioane de euro numai pentru cercetare, majoritatea directorilor de granturi CEEX evaluate exclusiv intern, nu se regasesc printre castigatorii proiectelor europene.

Romania pierde astfel de doua ori bani: odata ca finanteaza intern niste proiecte fara utilitate stiintifica sociala sau tehnica si a doua oara prin contribuitia la bugetul comunitar european de unde nu reuseste sa intoarca fondurile de cercetare.

Nutrim speranta, ca noul presedinte al Academiei Romane, academicianul Ionel HAIDUC, om cu o remarcabila opera stiintifica internationala, va reusi, chiar izolat fiind, sa aduca in discutia publica si in atentia organelor statului de drept, un fenomen inacceptabil in Uniunea Europeana, impostura stiintifica si academica practicata in Romania, pe tot traseulul universitar, catedre, facultati,

rectorate si CNATDCU. Domnul academican Haiduc are datoria morala sa spuna public acest adevar inainte ca el sa fie spus de oficialii europeni dupa aderarea Romaniei!

In caz contrar, credibilitatea domniei sale va avea de suferit.

Comitetul director EDU CER