Violentele dintre Israel si Liban devin tot mai sangeroase. Noua tari organizeaza ample operatiuni de salvare a cetatenilor lor din calea bombelor, prin Turcia, scrie AFP.

Statele Unite, Suedia, Germania, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Mexic si Republica Moldova fac tot ce este posibil ca sa-si aduca acasa cetatenii blocati in Liban, in urma izbucnirii, acum noua zile, a crizei israeliano-libaneze.

450 de cetateni din Statele Unite si Suedia au ajuns deja in Turcia iar 150 de germani sunt in Anatolia si asteapta sa fie dusi, in siguranta, acasa.

Un ferry-boat sub pavilion georgian, care face de obicei legatura intre orasul port Mersin si orasul sirian Lattaquieh, a adus la Mersin, joi, 280 de suedezi, fugiti din Beirut, scrie agentia Anatolia.

2 000 de canadieni vor fi gazduiti intr-o sala de sport din Mersin, in sudul Turciei, pana cand acestia vor fi dusi acasa.

“Au fost luate toate masurile pentru a satisface, cat mai repede, cererile de evacuare a cetatenilor straini din Liban”, a spus ministrul turc de Externe.

Autoritatile turce au luat toate masurile de securitate necesare in jurul locurilor unde stau evacuatii si le asigura hrana.

Guvernul turc va inchiria, luni, un ferry-boat pentru a-si evacua proprii cetateni din Liban. Este vorba de aproximativ 10 000 de rezidenti turci, alaturi de cei peste un milion care au plecat deja din Liban, prin Siria.