Reprezentantii liberalilor fondatori si ai organizatiilor de tineret din cele 16 filiale PNL din Ardeal condamna „Apelul la unitate” lansat luni de Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, pe care-l apreciaza drept „tendentios, nefondat si agresiv”, de natura sa aduca prejudicii imaginii si credibilitatii partidului.

Intruniti ieri, la Cluj-Napoca, unde a venit si primul presedinte al PNL de dupa revolutie, Radu Campeanu, ardelenii au adoptat o declaratie-apel. Ei se dezic de trioul Stolojan-Musca-Stoica si condamna maniera in care acestia incearca sa provoace o dezbatere, intr-un cadru exterior, pentru probleme ce tin de politica interna a PNL.

„Solicitam celor trei contestatari sa-si recunoasca si sa-si asume greselile, sa-si ceara scuze public tuturor membrilor PNL si, in respect fata de Statut si Codul Etic, sa prezinte in fata organizatiilor din care fac parte orice opinie pe care o considera importanta pentru prezentul si viitorul partidului”, se spune in document.

La insistentele lui Radu Campeanu, in Apel sa va introduce un paragraf in care se va declara sustinerea pentru Calin Popescu Tariceanu : „Trebuie sustinut, deoarece este de formatie liberala, se poate dialoga cu el, fara ura si razbunare”. Campeanu considera ca teoria conform careia gratie lui Stolojan a urcat partidul in sondaje este falsa.

„Pe vremea lui Stolojan, PNL s-a transformat intr-un partid de functionari-carieristi”, a spus el. Campeanu este convins ca cei trei ar trebui exclusi din partid sau invitati „sa mearga in partidul cu care au afinitati”.

Luni, cei trei disidenti au lansat un apel la unitatea si relansarea partidului, pretext pentru o noua serie de critici dure la adresa sefilor PNL, in special a lui Tariceanu.

Ei l-au invitat pe acesta ca, pana in septembrie, sa caute calea de a intoarce partidul la electorat, si nu spre „grupuri de interese contrare interesului public si intereselor partidului”, si de a opri declinul PNL in sondaje.

Dialogul a murit

La Bucuresti, dialogul dintre conducerea PNL si trioul disident a cazut deja in derizoriu, din cauza declaratiilor incoerente facute de cei de la care se asteapta marea impacare dintre cele doua tabere sau, macar, limpezirea apelor.

Mai intai, presedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu-Quintus a anuntat ca asa-numita comisie de dialog cu cei trei va intra in functiune dupa ce disidentii vor fi audiati de organizatia Bucuresti. Apoi, Quintus a bagat in ceata pe toata lumea, anuntand o alta componenta a comisiei decat cea care fusese stabilita de catre Biroul Permanent Central al partidului.

Integral in Ziarul