O casa construita cu o firma autorizata va ofera mai multa siguranta si se ridica mai repede, in schimb cele in regie proprie sunt mai ieftine.

Apartament la bloc sau casa pe pamant? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun din ce in ce mai des cei direct interesati sa-si cumpere o locuinta.

Daca optati pentru construirea la rosu a locuintei trebuie sa aveti in vedere cateva trucuri pentru a iesi mai ieftin. Dupa ce va achizitionati terenul necesar, trebuie sa va angajati un diriginte de santier care sa va sfatuiasca si care va supraveghea desfasurarea lucrarilor. Un diriginte de santier costa 4-5 sute de lei pe luna.

El va poate sfatui si asupra proiectantului pe care sa il folositi. La acest pas trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de proiecte pentru casa: proiectul de autorizatie de constructie sau proiectul de autorizatie de executie.

Diferenta dintre cele doua este ca cel de-al doilea este un proiect care ofera detalii despre fiecare miscare pe care trebuie sa o faca constructorul si pentru o casa de 150 mp va costa 2.400 de euro. Destul de mult.

Majoritatea persoanelor insa opteaza pentru proiectul de autorizatie de constructie, care ofera detalii minime despre constructie, necesare pentru a obtine autorizatia. Acesta va costa 2.000-2.500 de lei. Pentru taxele de avizare se mai plateste inca 1,5% din valoarea casei. Adica in cazul nostru 825 de euro.

Dupa ce sondati piata constructorilor impreuna cu dirigintele de santier, este bine sa negociati cu firma aleasa pretul pentru manopera si, cel mai important, sa stabiliti cu acesta ca materialele necesare sa le achizitionati dumneavoastra, asta pentru ca de aici se mai pot obtine niste discounturi de pana la 5%.

La negocierea pretului pentru manopera trebuie sa stiti ca lucrarile la fundatie au un anumit pret si, in functie de stadiul lucrarii, preturile difera.

In cazul nostru, fundatia plus placa de nivel va va costa 5-6 mii lei (este indicat sa folositi mortar gata preparat in cazul fundatiei), pretul mediu pentru primul nivel este aproximativ 40-45 euro/mp, iar pentru mansarda 2/3 din pretul primului nivel, adica aproximativ 25 euro/mp. Trebuie sa mai stiti ca in pretul la rosu intra si lemnaria la acoperis.

Daca intentionati sa folositi ca material de constructie BCA-ul, luati in considerare si varianta caramizii poroterm (termoizolanta) care are cam acelasi pret si, in plus, este de o calitate superioara.

Varianta economica: "in regie proprie"

Daca doriti sa va ridicati casa in regie proprie o sa aveti mai multa bataie de cap, insa diferenta de pret fata de constructia la rosu este de 15-20%.

La momentul de fata este bine de stiut ca firmele mici de constructii inca mai pot fi convinse sa lucreze "la negru", asta pentru ca banii primiti nu sunt impozabili si le intra direct in buzunar, iar dumneavoastra aveti privilegiul sa negociati pretul de executie.

Integral in BaniiNostri.ro