Omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, judecat in dosarul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak, va fi urmarit international doar pentru ca s-a sustras judecatii organelor abilitate din Romania.

Inspectoratul General al Politiei (IGP) a solicitat ca mandatul de urmarire internationala prin Interpol sa fie intocmit ca in cazul celebrilor infractori Gabriel Bivolaru si Maria Vlas, si nu pe acuzatia de terorism.

Inspectoratul General al Politiei a facut o solicitare de declansare a urmaririi internationale a omului de afaceri, Omar Hayssam catre Parchetul General Bucuresti, care, la randul sau, a transmis aceasta cerere Curtii de Apel Bucuresti.

Conform procedurilor, actul de urmarire internationala se transmite Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru directionarea prin canalele specifice.

Mandatul contine toate elementele necesare identificarii persoanei urmarite, o expunere sumara a situatiei de fapt si date privind incadrarea juridica a faptelor.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, prezent la evenimentul de depunere a jurmanatului de catre absolventii Academiei de Politie Ioan Cuza, a declarat ca instrumentarea dosarului in care omul de afaceri sirian era acuzat, lasa de dorit.

Blaga considera ca procurorul care s-a ocupat de caz ar fi trebuit sa-l supravegheze pe Hayssam chiar si dupa ce a fost eliberat de justitie.

''Din punct de vedere legal, in momentul in care a inceput urmarirea penala asupra cuiva, si mai ales in dosarul in care este deja in instanta, orice actiune legata de dosar sau de mai multe dosare, in cazul lui Omar Hayssam, orice activitate trebuie coordonata de catre procuror.”, a explicat Blaga.

Totodata ministrul administratiei crede ca este posibil ca Omar Hayssam sa fi parasit tara. “Sa fim seriosi, mai avem pana sa implementam vamile. In locul procurorului care a anchetat cazul, mi-as da imediat demisia” a declarat ministrul.

Conform lui Blaga, procurorul Ciprian Nastasiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ar fi trebuit sa solicite SRI filarea lui sirianului Omar Hayssam, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea in libertate a sirianului.

Si presedintele, Traian Basescu, prezent la acelasi eveniment a facut declaratii dure la adresa justitiei romane. “Inca ne scapa infractori printre degete, exista inca tentatia de a fi influentati politic”, a seful statului. Presedintele a adaugat ca mai exista inca in institutiile statului tentatia unor persoane de a se considera ca facand parte din clanuri.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti care judeca procesul pentru rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad a cerut miercuri, 19 iulie, arestarea omului de afaceri Omar Hayssam, dupa mai multe absente ale acestuia si constatarea ca s-ar sustrage de la judecata.

Autoritatile n-au pana la aceasta ora nici o informatie despre locul unde s-ar putea ascunde sirianul. Hayssam a fost cautat in toate clinicile de stat ori private de pe Valea Prahovei, la toate casele pe care le detine in Romania si la sediile firmelor sale.

Omar Hayssam a fost acuzat oficial de terrorism pe 27 mai 2005, iar din 27 aprilie 2006 este judecat in libertate pe motiv ca nu suporta detentia datorita problemelor medicale, dupa ce a fost operat de cancer la colon.