Ilie Botos si-a dat demisia din functia de Procuror General al Romaniei. Demisia lui Botos vine la doar cateva ore dupa ce sefii serviciilor secrete din Romania au demisionat in urma disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam.

"Presedintele Traian Basescu a luat nota de demisia domnului Ilie Botos si a informat ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestei decizii." se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Macovei va initia procedurile numirii unui nou procuror

De asemenea Ministerul Justitiei a reactionat la demisia Procurorului General precizand ca in cel mai scurt timp ministrul justitiei va initia in scurt timp procedura de propunere a unui procuror general.

Textul comunicatului mai precizeaza ca "Ministrul justitiei si-a exprimat in repetate randuri punctul sau de vedere in legatura cu competentele manageriale ale procurorului general Ilie Botos."

La jumatatea lunii iulie, Monica Macovei se declarase nemultumita de prestatia lui Ilie Botos in functia de Procuror General. La acea data Macovei sustinea ca „managementul lui Botos in fruntea Parchetului nu este performant”

Referitor la o eventuala inlocuire a lui Botos din functia detinuta, Ministrul Justitiei declara ca „ o astfel de decizie nu a venit dar asta nu inseamna ca nu o sa vina”

Presa specula la acea data ca motivele pentru care Macovei ezita sa propuna pe altcineva in locul lui Botos tin de sprijinul de care acesta se bucura in special din partea presedintelui Basescu si a serviciilor secrete.

[c:1:d]Ilie Botos a ocupat functia de Procuror General incepand cu luna august 2003 cand a fost numit in urma unui decret prezidential.

De asemenea Botos s-a mai aflat in functia de procuror la Parchetele civile din Tirgu Jiu, Alba Iulia precum si pe cea de judecator la Tribunalul Militar Cluj.

Vasile Blaga da vina pe procurorul cazului Hayssam

In dimineata zilei de vineri Vasile Blaga considera ca responsabilul pentru disparitia lui Hayssam este procurorul care a instrumentat cazul.

''Din punct de vedere legal, in momentul in care a inceput urmarirea penala asupra cuiva, si mai ales in dosarul in care este deja in instanta, orice actiune legata de dosar sau de mai multe dosare, in cazul lui Omar Hayssam, orice activitate trebuie coordonata de catre procuror.”, a explicat Blaga, prezent la la evenimentul de depunere a jurmanatului de catre absolventii Academiei de Politie Ioan Cuza.