PNL si-a exprimat in unanimitate multumirea vis-a-vis de demisiile sefiilor serviciilor secrete si de cea a Procurorului General. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu si-a manifestat o pozitie temperata, sustinand ca demisiile celor patru dau speranta unei reforme adevarate in justitie. In schimb, colegii de partid Puiu Hasotti si Crin Antonescu sunt mult mai virulenti in declaratii.

Potrivit unui comunicat de presa emis de administratia guvernamentala, Calin Popescu Tariceanua a adoptat o atitudine moderata in calitate de premier al Romaniei. Tariceanu este de parere ca demisiile directorilor serviciilor secrete ar fi trebuit sa se faca in urma cu un an de zile.

„Demisia directorilor serviciilor secrete creeaza o oportunitate pentru reformarea si profesionalizarea acestor institutii. Asa cum am mai aratat si pana acum, ar fi fost mai bine ca schimbarile la varfurile serviciilor secrete sa aiba loc inca de anul trecut.”, a explicat liderul PNL.

Totodata Tariceanu a subliniat necesitatea numirii in functiile vacante a unor profesionisti fara aparatenenta politica. „O conditie esentiala a functionarii serviciilor secrete in conformitate cu normele democratice este numirea in fruntea acestora a unor profesionisti.

Viitorii sefi ai serviciilor secrete trebuie sa fie persoane cu profunde convingeri democratice, apolitice si fara legaturi cu structurile militare.”, a explicat Tariceanu.

Nu aceiasi pozitie moderata au adoptat-o si liberlii Crin Antonescu si Puiu Hasotti. In opinia liderului grupului PNL de la Camera Deputatilor, Traian Basescu se face vinovat de „incompetenta” sefiilor serviciilor secrete si a procurorului general.

"Cred ca demisia lui Botos alaturi de celelate trei ale sefiilor SRI si SIE completeaza falimentul sistemului de incredere pe care Basescu l-a aratat celor patru. Cand liberalii au cerut in urma cu un an inlocuirea acestora, presedintele a refuzat, negand incompetenta acestora si afinitatile cu PSD”, a declarat Crin Antonescu.

De asemenea, Antonescu considera ca demisia lui Botos a fost impusa de catre seful statului. „Cred ca demisia i-a fost impusa Procurorului General, spun asta pentru ca Botos si-a depus mai intai demisia la palatul Cotroceni si nu la Ministerul Justitiei, cum de altfel era si normal, avand in vedere ca acesta este numit in functie de catre Ministerul Justitiei.”, a explicat Antonescu.

Si senatorul liberal Puiu Hasotti il acuza pe seful de la Cotroceni de pastrarea fostiilor sefi SRI si SIE in functii, cu tot protestul PNL. “Disparitia lui Omar Hayssam si demisiile in lant sunt o diversiune murdara si o crasa incompetenta care exprima fragilitatea institutiilor.", a punctat Hasotti.