„Deconspirati-va!” indeamna isteric Sorin Rosca Stanescu breasla jurnalistilor. Dupa ce Felix ne-a diagnosticat ca suntem cu totii o tara de turnatori, si H5N1-ul presei incearca sa-si dilueze ticalosia personala intr-o culpa comuna. Avem turnatoria in sange, am practicat-o inca de la pionieri si soimii patriei, am rafinat-o in studentie.

Suntem contaminati: si cel care s-a prostituat de buna voie, „autopropunandu-se”, si cel infectat intr-o proportie farmaceutica, dupa un accident in anul II de facultate.

Ce au in comun S.R.Stanescu, Dan Voiculescu, C.V.Tudor si Carol Sebastian? Sunt cu totii din aceeasi specie: ziaristi si intimi ai fostei Securitati. Ca ei sunt mii. La asta te gandesti citind lista cu care Victor Roncea de la „Ziua” s-a dus la CNSAS. Am fost putini, am ajuns multi. Numai sefimea bate spre mie.

Daca pui sub fiecare macar zece palmasi, devenim in scripte o tara de ziaristi. Si acum din nou SRS, in „spovedania” de la Robert Turcescu: „Fac un apel la colegii mei din presa sa se autodenunte. Eu am fost denuntat si am recunoscut (...) Noi avem o mare raspundere. Suntem formatori de opinie, putem manipula.

Putem fi santajati de cineva care ar putea sa ne arate dosarul: «Bai, Popescu, vezi ca daca nu esti cuminte scot dosarul!»”.

Ce manevra de tip securistic! Ce sorici gros trebuie sa ai ca sa spui, precum Adrian Paunescu, “am fost un porc” si apoi, debarasat de rapanul trecutului, sa faci recomandari morale! “Putem manipula”. Bineinteles ca putem. Dar cel ce o face nu mai este ziarist, ci o unealta a unor interese politice sau economice.

La fel de bine, putem lua spaga, curvasari cu reportofonul in chiloti, paparatui prin garsonierele oamenilor, licheli pe langa un potentat al zilei. Dar acela nu mai e ziarist, ci o simpla carpa din carne, cu tupeu in loc de coloana vertebrala.

Ne putem fandosi sau isteriza cu un laptop in fata la televiziuni, putem citi de pe prompter pana la epuizare, putem sa ne dam cu parerea cu orele in talk-show-uri sau sa scriem la ziar ce ne trece noua prin minte si tot nu vom fi ziaristi: vom avea un job in presa, dar nu o profesie.

Putem face purcoaie de bani, ne putem construi vile si cumpara iahturi, dar tot vom fi dincolo de limitele breslei: dintr-o leafa de ziarist nu te imbogatesti.

Pe lista “Ziua”, a celor “cu voci curate”, intra laolalta politicieni cu veleitati de publicisti-comentatori, sefime din birouri administrative, sindicate, patronate, comitete, o multime de Barbie, tineri coltosi si cai batrani, lichele si oameni onesti.

A-i pune la gramada stiind ca CNSAS are un termen legal de doar 90 de zile sa dea o solutie pentru fiecare mi se pare o perdea de fum care transforma un demers aparent salutar intr-o gogoasa.