Presedintele Statelor Unite, George Bush se intalneste, duminica, la Casa Alba, cu mai multi responsabili din Arabia Saudita intr-o incercare de a gasi mijloace de presiune asupra Siriei pentru ca aceasta sa nu mai sprijine miscarea de gherila Hezbollah si sa renunte la legaturile cu Iranul, scriu agentiile internationale de presa.

La intalnire participa si secretarul de stat Condoleezza Rice, vicepresedintele american, Dick Cheney si consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe.

Aceleasi discutii sunt purtate si cu responsabili egipteni, Washingtonul fiind de parere ca Siria va discuta mai usor de vecinii sai Arabi decat de SUA.

Convorbirile au loc cu o zi inainte ca secretarul de stat american, Condoleezza Rice sa plece in Orientul Mijlociu pentru discutii cu oficialii israelieni si palestinieni.

Rice va discuta, luni, cu premierul israelian, Ehud Olmert, iar marti este asteptata in teritoriile palestiniene pentru o intalnire cu presedintele Mahmud Abbas. Miercuri, la Roma, va participa la reuniunea "grupului de contact" pentru Liban.

Misiunea secretarului american de stat este destul de dificila, intrucat pana acum Condoleezza Rice a refuzat sa ceara o incetare a focului in Liban, ceea ce o face sa para de partea Israelului.

Egiptul, Arabia Saudita si Iordania, unde manifestatiile antiamericane au luat amploare, au refuzat sa o primeasca pe Condoleezza Rice.