Israelul isi mentine cererea de eliberare "neconditionata" a celor doi soldati israelieni rapiti in 12 iulie de Hezbollah, dupa ce miscarea siita a anuntat, duminica, ca accepta ca guvernul libanez sa negocieze un schimb de prizonieri cu Israelul.

"Nu va fi nicio negociere", a declarat un purtator de cuvant al ministrului israelian de externe care a adaugat ca "toata comunitatea internationala cere ca cei doi soldati israelieni rapiti sa fie eliberati fara conditii".

Miscarea de gherila Hezbollah acceptase, duminica, ca Guvernul libanez sa negocieze un schimb de prizonieri cu Israelul, a anuntat, presedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, citat de AFP.

"Statul libanez trebuie sa poarte negocierile pentru ca ele sa reuseasca", a adaugat el.

Ministrul libanez de Externe, Faouzi Salloukh, ceruse anterior Natiunilor Unite sau unei terte parti sa examineze posibilitatea unui schimb de detinuti intre militarii israelieni si libanezii aflati in Israel.

El a declarat ca Germania, care a jucat, in trecut, un rol important de mediere intre Liban si Israel, "ar putea juca acest rol si acum".

In ianuarie 2004, Germania a mediat un important schimb de prizonieri intre Hezbollah si Israel. Statul evreu a eliberat, atunci, 400 de detinuti libanezi si arabi in schimbul cadavrelor a trei soldati israelieni si a unui om de afaceri considerat spion, de catre Hezbollah.

Pozitia Siriei

Intre timp, Siria cere incetarea "imediata" a focului in Liban si avertizeaza asupra "unei tragedii umane" in aceasta tara din cauza ofensivei isreliene, a declarat, duminica, un responsabil sirian citat de AFP.

" Siria cere comunitatii internationale si tuturor tarilor sa ordone incetarea imediata a focului in Liban", a declarat responsabilul sirian sub protectia anonimatului.

"Trebuie facute presiuni in Israel, intrucat Statele Unite refuza pana acum sa ceara incetarea focului", a adaugat acesta.

Operatiuni terestre moderate in Liban

Armata israeliana a inceput operatiuni terestre in Liban insa obiectivul acestor actiuni este doar de a indeparta miliitiie Hezbollah la 20 km nord de frontiera israeliana.

Precizarile au fost facute, duminica, de ministrul israelian al Justitiei, un apropiat al premierului Ehud Olmert. El a explicat la radioul militar israelian, ca in prezent nu este vorba de o operatiune terestra masiva, de amploarea celei lansate de Israel in 1982 cand armata israeliana a ajuns pana la Beirut.

Noi incursiuni israeliene

Duminica dimineata avioane de atac israeliene au facut cel putin 9 raiduri asupra regiunii Baalbeck, din estul Libanului. Atacul s-a soldat cu cel putin un mort si 7 raniti. Au fost distruse un pod si mai multe cladiri si fabrici.

In cursul noptii de sambata, aviatia israeliana a continuat bombardamentele asupra infrastructurii din Libanul de sud dar si asupra suburbiei de sud a Beirutului considerata un bastion al Hezbollah.

Bilantul conflictului intre Israel si Hezbollah, izbucnit in 12 iulie, a depasit 350 de morti in Liban, majoritatea civili. In randul israelienilor, sunt 30 de victime.