Ce se va intampla cu costul fortei de munca imediat dupa integrare? Specialistii in resurse umane considera ca data de 1 ianuarie 2007 nu va fi neaparat un declansator de intamplari miraculoase in ceea ce priveste cresterea lefurilor, insa intrevad posibilitatea ca, in urmatorii doi ani, salariile in mediul privat sa se dubleze.

O cerinta a evolutiei pietei, a presiunilor economice tot mai mari reflectate in migrarea excesiva a fortei de munca si acutizarea lipsei de personal de specialitate. Ca o consecinta, pastrarea angajatilor va depinde de strategii de dezvoltare specifice.

Adrian Stanciu, partener la firma de consultanta Ascendis, considera ca este nevoie de strategii bazate pe recrutare incepand de la baza piramidei. "Este mult mai ieftin sa iti cresti specialistii in interiorul companiei decat sa ii iei din exterior.

Orice firma care isi construieste strategia de resurse umane bazata pe achizitia din exterior este o firma terminata", spune Stanciu.

Potrivit acestuia, orientarea catre oferta din exterior necesita un efort financiar mai mare cu 1,5 - doua salarii anuale pe cap de angajat, astfel ca la un salariu anual de 15.000 de euro, angajatorul va plati in plus circa 30.000 de euro, reprezentand toate costurile asociate pentru a ajunge sa faca munca inaintasului sau.

15.000 euro, investitie intr-un profesionist

Pe de alta parte, Stanciu subliniaza faptul ca, in prezent, raportul intre angajator si angajat s-a schimbat. "Daca in prezent, prin randul managerilor autohtoni s-a incetatenit ideea ca nimeni nu este de neinlocuit, la poarta sunt alti zece care asteapta, trebuie sa spun ca acest lucru nu mai este adevarat.

Articol integral in Adevarul