Cine si-a facut calculul ca ar putea cumpara mai ieftin, anul acesta, locuinta mult-visata intr-unul din cartierele-dormitor, s-a inselat. Cel putin asa stau lucrurile in marile orase din tara, unde apartamentele s-au scumpit in medie cu 10-20%, in primele sase luni.

In maximum un an, preturile locuintelor din blocurile construite inainte de '90 ar putea sa stagneze sau chiar sa scada. "De aproape doua luni avem tranzactii slabe pe piata imobiliara", se plang agentii imobiliari din tara. Cererea a scazut, iar lucrurile vor reintra in normal abia in luna septembrie.

Apartamentele vechi n-au cautare la Constanta

"Piata apartamentelor vechi a devenit neinteresanta pentru cumparatori. Cererea a scazut fata de anul trecut, pentru ca este mai rentabil sa-ti construiesti o casa sau sa-ti cumperi o locuinta intr-un bloc nou", explica Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).

Specialistul spune ca nu se poate vorbi despre cresteri spectaculoase de preturi la apartamentele vechi, in primele sase luni. Exceptie fac garsonierele si apartamentele cu doua camere, unde s-au inregistrat plusuri de cel mult 10%, acestea facand obiectul celor mai multe tranzactii.

Preturi piperate la Timisoara si Cluj-Napoca

"Un numar de 150.000 - 200.000 de noi locuinte ar fi suficiente pentru a satisface necesarul locativ pe piata timisoreana", ne-a declarat Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup. Deocamdata, insa, multe complexuri rezidentiale sunt anuntate doar pe hartie, iar piata mai are mult pana la saturare.

Articol integral in Adevarul