Tocmai datorita vestilor bune cu care a fost presarata saptamana trecuta, la care investitorii au rectionat pozitiv nu mai mult de o zi, putem concluziona ca trendul negativ e departe de a fi luat sfarsit.

Sedinta de vineri a accentuat scaderile de joi, atat in piata americana cat si in cele europene. Astfel, cresterile spectaculoase survenite miercuri dupa vestile bune aduse de Fed (Rezerva Federala Americana) raman o picatura intr-un ocean.

Optimistii - cu gandul la analizele financiare

Din ce in ce mai multe voci spun ca trendul crecator se apropie, rezultatele financiare dandu-le dreptate. Desi este destul de devreme pentru a putea trage concluzii, pentru firmele componente ale S&P 500 acesta pare a fi al 12-lea trimestru consecutiv in care profiturile s-au majorat cu peste 10%.

In opinia lui David Dropsey, analist financiar la Thomson Financial, pana acum, sectorul industrial si cel al materialelor din Statele Unite sunt cele care sau dat cele mai bune rezultate. Totodata el a mentionat ca acest clasament se va schimba probabil, o data cu raportarile de saptamana aceasta ale companiilor din sectorul energetic.

Problema este ca, desi rezultatele acestora vor fi probabil peste asteptari, pe fondul cresterii continue de energie, in special obtinuta din prelucrarea titeiului , investitorii vor reactiona lent si prudent la aceste realizari. Se prefigureaza astfel o reiterare a situatiei de anul trecut.

Pesimistii - cu ochii la evolutia pietei

Cresterea importanta a profitului companiilor din S& P 500 contravine flagrant cursului indicelui, acesta aflandu-se la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni.

Aceasta discrepanta ii da dreptate lui Russel Lundeberg de la Barrett Capital Management, care a sintetizat foarte bine situatia actuala: “Foarte multi oameni sunt ghidati acum emotional. Sunt foarte multe temeri legate de economie si de riscul geopolitic, iar atentia nu este asupra rezultatelor financiare”

Totodata, vestile bune nu sunt primite corespunzator de piete. Vestile proaste sunt vesti proaste, iar vestile bune sunt fie ignorate fie descusute pana par proaste. Cel mai bun exemplu este al discursului lui Ben Bernanke, care, desi foarte bine primit la inceput, a accelerat apoi vanzarile si implicit scaderea cursului.

De ce? Pentru ca acum a aparut teama ca “racirea economiei” de care vorbea seful Fed este de fapt inceputul unei perioade de recesiune. Exagerari de genul acesta sunt “la moda” acum, rezultatele proaste ale Yahoo sau Ford fiind pe prima pagina a ziarelor pe cand rezultatele foarte bune ale Nokia parca s-au evaporat in cateva zile.

Cine are dreptate?

Rezistenta economiiilor la cresterile abrupte ale pretului petrolului, adunate cu cresterea in general a profitabilitatii celor mai mari companii - S&P 500 fiind un foarte bun exemplu par a indica jumatatea plina a paharului. Numai ca nu acum.

Cel putin pana nu vom vedea o terta parte care sa aplaneze tensiunile din Orientul Mijlociu si Nigeria nu vom asista la o schimbare de trend.

Prezentul apartine pesimistilor, dar bunul simt ne spune ca viitorul va fi al optimistilor. Insa cat de indepartat e acel viitor ?

Claudiu Musat

Analist Financiar

Smart Trade

IN CURAND: www.tradeinromania.com