Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, a fost audiat, luni, de Comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI, pentru a da explicatii privind modul in care SRI a fost implicat in cazul omului de afaceri Omar Hayssam. El a explicat ca si-a dat demisia dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca nu mai are incredere in SRI.

"Cred ca i-am convins pe membrii Comisiei ca SRI a respectat legea in cazul lui Omar Hayssam" - si-a exprimat convingerea Radu Timofte. El a adaugat ca serviciul pe care l-a condus nu a fost consultat in legatura cu eliberarea lui Omar Hayssam si nici nu i s-a cerut sa il monitorizeze dupa ce acesta a fost eliberat.

Timofte a precizat ca "daca nu era SRI, Hayssam ar fi ajuns in Irak, i-ar fi eliberat pe jurnalisti si ramanea acolo. Daca nu era SRI, Hayssam nu ajungea dupa gratii".

In opinia lui Timofte, vinovati se fac medicii si procurorii care au decis eliberarea conditionata a lui Hayssam.

Presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat ca va fi infiintata o comisie de ancheta pentru ca exista "responsabilitati clare in disparitia lui Omar Hayssam".

Audierile pe aceasta tema vor continua. Comisia de Aparare a Senatului il audiaza, marti, pe Virgil Ardelean, fostul sef al Directiei de Informatii din Ministerul Administratiei si Internelor. Joi, urmeaza sa dea explicatii, Ilie Botos, fostul procuror general al Romaniei.

Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, au demisionat, joi, din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam. Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ca decizia celor trei a survenit unei sedinte convocate de presedintele Traian Basescu.