Temperaturile ridicate inregistrate in Romania in ultima perioada au determinat moartea a cinci persoane. Unele dintre ele sufereau de afectiuni cronice, iar altele s-au expus excesiv la caldura de afara, informeaza Radio Romania Actualitati.

Medicul coordonator de serviciu Ambulanta, Catalina Varlam, a declarat pentru postul public de radio, ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate peste 1.000 de solicitari , cele mai frecvente cazuri fiind cele de afectiuni cardiovasculare.

Locuitorii din 18 judete, din Campia de Vest si Campia Romana, se vor topi de caldura, incepand de luni la pranz si pana joi seara, atentioneaza, duminica, ministerul Mediului. Temperaturile vor ajunge chiar la 35 de grade Celsius, la umbra.

Prefecturile din 18 judete au fost avertizate ca indicele de confort termic temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati. Pe harta caniculei sunt judetele Arad, Bihor, Braila, Bucuresti, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Satu Mare, Timisoara, Teleorman, Vrancea.

Potrivit meteorologilor, nici noaptea nu vom scapa de caldura sufocanta, deoarece temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade.

Autoritatile recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie: pana la patru litri de apa pe zi si alimentatie saraca in grasimi.

Evitati excesul de cafea, consumul de alcool, faceti dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata. Se mai recomanda evitarea unor eforturi fizice sustinute in miezul zilei, iar activitatile in care nu se pot asigura conditii de microclimat corespunzatoare sa se desfasoare dimineata si seara. Angajatilor trebuie sa li se distribuie cantitati suficiente de apa minerala.

De asemenea, trenurile vor circula cu viteza redusa in perioada de canicula, fapt care determina intarzieri fata de graficul de circulatie.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, i-a avertizat pe proprietarii de paduri ca pericolul de incendiu este mare si le-a cerut sa ia masuri preventive.

Ministrul Sanatati, Eugen Nicolaescu, a solicitat, luni, autoritatilor de sanatate publica din judetele afectate de temperaturi extreme in zilele viitoare sa colaboreze cu primariile pentru amenajarea de corturi si puncte de acordare a asistentei medicale si distribuire de apa potabila.

Ministrul considera ca populatia trebuie sa inteleaga situatia si sa apeleze la Serviciul de Ambulanta doar atunci cand este necesar, pentru a nu bloca liniile telefonice si a ingreuna astfel activitatea.

El a solicitat tuturor medicilor de familie sa contacteze persoanele din listele cu pacienti pe care le stiu suferinde de afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, pentru a verifica starea lor de sanatate si pentru a le efectua, acolo unde este necesar, un consult medical.