Nazaret, orasul biblic din Galileea, a ramas fara turisti. Totusi, spre deosebire de celelalte asezari din nordul Israelului, strazile sunt inca pline de localnici.

Securea razboiului dintre Israel si Hezbollah a ajuns insa si aici, intr-o casa - nu departe de artera principala - unde o familie araba isi plange mortii: doi copii de 7 si, respectiv, 3 ani, rapusi, saptamana trecuta, de o racheta.

Urmele atacului

Asa arata, la sfarsitul saptamanii trecute, locul in care, in vremurile biblice, era anuntata nasterea lui Iisus Hristos. Catedrala in mijlocul careia se afla grota unde Maria a fost anuntata de ingeri ca-l va aduce pe lume pe Mesia a ramas aproape pustie. Nimeni nu mai vine in locul lovit de Katiusele aruncate din Liban de Hezbollah.

Hussein, un tanar arab care lucreaza in alt oras, Tiberius, fusese chemat de familie sa stea acasa. Au crezut ca e mai sigur sa stea acolo unde arabii sunt majoritari, deci putin probabil sa fie loviti de gherilele Hezbollah.

„Nu eram in casa, dar cand m-am intors, am vazut multe gauri in pereti. Am adunat srapnelele care au zburat din racheta in casa noastra”, spune tanarul, aratand dovezile atacului.

„Vrem sa nu ne mai moara copiii”

Daca familia lui a scapat, in schimb tragedia s-a produs mai jos, in vale, la vreo 50 de metri, acolo unde micutii Mahmoud si Rabiya urcau o straduta in panta pentru a merge la unchiul lor. O racheta a cazut fara sperante.

Plangandu-si copiii, femeile din familia Talouzi vorbesc despre pace, in timp ce pe ecranul televizorului din camera in care s-au strans apare, pentru un moment, figura liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

„Nu ne intereseaza ce vor politicienii, noi vrem sa nu ne mai moara copiii”, spune bunica Talouzi, devenita „purtator de cuvant”, in conditiile in care mama a ales tacerea. Se infierbanta cand vorbeste despre razboi, cu toata linistea specifica perioadei de doliu.

Afara, dincolo de drama familiei Talouzi, viata in Nazaret merge inainte: magazine deschise, o nunta, batrani arabi savurandu-si cafeaua ore in sir.

Este orasul in care nu exista adaposturi antiaeriene decat la casele noi. Pana saptamana trecuta, era orasul unde razboiul nu-si aruncase bombele ucigase.

Articol integral in EVZ