Liderii PSD asteapta cu nerabdare data de 10 august, atunci cand expira termenul la care alesii locali sunt obligati sa depuna o declaratie de apartenenta la un partid.

Dupa acest moment, orice transfer conduce la pierderea functiei detinute de alesul local migrator.Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al social-democratilor, a anuntat ca, incepand de la aceasta data, partidul ii va chema la tribunal pe toti alesii sai locali care, de la alegerile din 2004, au trecut la alte partide.

Temeiul explicat de el este noul statut al alesilor locali care interzice migratia politica. Liviu Dragnea, un alt lider PSD, spune ca legea elaborata de PNL si PD contine o formulare care permite interpretarea ca orice ales local, care la data depunerii declaratiei de apartenenta politica se gaseste la un alt partid decat cel pe listele caruia a fost ales, isi pierde mandatul.

Eroare din textul legii

„In mod normal, prefectii trebuie sa faca constatarea ca alesii locali care si-au schimbat partidul se considera demisionati. Dar pentru ca prefectii nu vor face acest lucru, o vom cere noi in instanta cand vom depune actiuni de constatare”, ne-a declarat Dragnea.

Acesta semnaleaza faptul ca legea a fost redactata prost, una dintre erori fiind tocmai aceea ca in loc sa se spuna ca prevederile intra in vigoare „de la data” la care se depun declaratiile de apartenenta, legea contine formularea „la data”.

Juristii PSD au constatat ca lipsa acestui „de” le permite sa ceara instantei sa constate ca orice ales local care „la data” depunerii declaratiei se afla in alt partid decat cel pe listele caruia a fost ales se considera demisionat.

PSD face apelul alesilor sai locali

La nivelul conducerii PSD nu exista o situatie clara a primarilor si consilierilor care au parasit partidul. Estimarile neoficiale arata ca PSD a pierdut aproximativ 400 de primari.

Articol integral in EVZ