20% din totalul companiilor care acum pot accesa credite nu vor mai fi capabile sa se imprumute din banci, in conditiile Basel II.

Incepand din 2007, sistemul bancar romanesc va trece la cea de-a doua etapa de aplicare a normelor prevazute in Acordul de la Basel privind creditarea si evaluarea riscurilor. Din punctul de vedere al clientilor bancilor, aceasta trecere va insemna costuri mai mari de creditare doar in cazul companiilor.

Evaluarea acestora nu se va mai face de catre banca, ci de catre agentiile independente specializate in rating. Daca bancile percepeau anumite comisioane pentru evaluarea dosarelor de creditare, sume pe care le includeau in totalul imprumutului, plata catre o agentie de evaluare va fi facuta inaintea obtinerii creditului.

Analistii financiari sunt convinsi ca imprumuturile bancare vor fi mai scumpe, dar o estimare concreta este dificil de facut, deoarece "multe banci vor prelua intr-o anumita masura aceste costuri, astfel incat sa nu fie resimtite la nivelul clientilor decat o parte din ele", ne-a declarat Florin Catu, analist financiar in cadrul ING Romania.

El a mai spus ca definitiile riscului vor fi mai stricte, astfel ca nu vor mai exista imprumuturi neperformante, ca acum.In prima etapa de aplicare a Acordului de la Basel, riscul de creditare era tratat de o maniera mai simpla, riscul de piata era evaluat doar dupa producerea lui, iar cel operational nu era luat in considerare.

Acum, odata cu intrarea in etapa Basel II, toate aceste categorii sunt luate drept criterii de creditare. De asemenea, clasele de risc pentru determinarea expunerii pe credite se impart pe ponderi variind intre 0% (in cazul bancilor centrale din statele membre, autoritatilor centrale, institutiilor financiare internationale etc.), pana la 150%, pentru entitati cu rating foarte slab.

De exemplu, la creditele cu garantii reprezentand ipoteci asupra unei proprietati imobiliare rezidentiale care este sau va fi locuita ori data cu chirie de catre proprietar pentru a fi locuita se aplica ponderea de risc de 35%.

Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, analistii considera ca, din totalul companiilor care acceseaza acum imprumuturi bancare, circa 20% nu vor mai fi capabile sa se finanteze in acest sistem.

Articol integral in Adevarul