La sfirsitul anului exista posibilitatea ca, la cererea creditorilor, inclusiv a statului, RAFO sa intre in faliment. Seful AVAS spune ca mai e insa mult pina acolo.

Cei de la RAFO spun ca AVAS nu vrea sa-i lase sa devina actionari majoritari pentru ca exista interesul ca rafinaria sa intre in faliment. „Au tot interesul sa taraganeze lucrurile pentru ca, in decembrie, rafinaria poate intra in faliment si se pare ca cineva doreste asta.

Atunci trec cei doi ani de cind s-a aprobat planul de reorganizare, care nu a fost respectat, si rafinaria poate fi luata la un pret de nimic, iar datoriile catre stat nu vor mai fi platite“, spune Anton.

Orasanu este de acord cu termenul decembrie, dar crede ca „nu e miine sau poimiine, pina atunci mai e mult“ si spune ca nu actioneaza in interesul nimanui. „N-am discutat niciodata cu domnul Patriciu, ne-am vazut o singura data si, oricum, daca se face orice presiune din partea cuiva, eu imi dau demisia“, a incercat seful AVAS sa elimine suspiciunile.

In iarna lui 2004, creditorii RAFO au aprobat, cu majoritate de voturi, un plan de reorganizare care presupunea conversia datoriilor catre stat in actiuni, dupa care RAFO sa fuzioneze cu Carom. Planul a fost aprobat, dar AVAS si Finantele l-au contestat si de aici „s-a nascut o arborescenta de procese“, spune Orasanu.

Institutiile statului contesta calitatea unor firme apropiate de Iancu (Faber si VGB Oil) de creditori ai rafinariei. In varianta in care planul ar fi urmat sa fie executat intocmai, statul ar fi avut calitatea de actionar minoritar al RAFO.

Rafinaria are datorii catre stat de 10.000 de miliarde de lei vechi (spune Orasanu), dar din care Calder-A recunoaste doar suma fara penalitati (6.000 de miliarde) pe care s-a oferit sa o plateasca esalonat, urmind initial sa achite cash 15-20% din aceasta, iar restul in rate lunare egale, in mai multi ani.

Au fost doritori ai RAFO

Orasanu s-a ferit sa spuna care va fi pozitia AVAS in decembrie (AVAS este si creditor al RAFO) daca nu se rezolva pina atunci problema transferului de actiuni intre Iancu si Calder-A. „Nu pot sa ma antepronunt“, a spus presedintele AVAS.

Articol integral in Cotidianul