Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, a sustinut marti o conferinta de presa in care a anuntat ca pe 26 iulie va avea loc o consultare publica intitulata „Legile securitatii, in atentia si dezbaterea opiniei publice”.

Initiativa guvernului vine dupa ce presedintele Basescu a anuntat ca va nominaliza sefii SRI si SIE doar dupa ce legile securitatii vor fi adoptate de catre Parlament.

Consultarea publica anuntata de Guvern se va desfasura la sala „Ronda” a hotelului Intercontinental, iar in dezbatere vor fi propunerile de proiecte de lege privind securitatea nationala.

Conform unui comunicat al Guvernului, textele propunerilor proiectelor - pentru a putea fi supuse dezbaterii si adoptarii Guvernului -, trebuie mai intai sa fie supuse atentiei opiniei publice, reprezentantilor societatii civile si mass-media.

In comunicat mai este amintita si dezbaterea de la Palatul Parlamentului, din 27 iulie, pe tema „Libertate individuala versus securitate nationala”, initiata de Asociatia ProDemocratia, Academia de Advocacy si Societatea Jurnalistilor Profesionisti, cu sprijinul Camerei Deputatilor.

Prin aceste consultari se urmareste crearea unor principii care sa raspunda atat necesitatilor securitatii nationale, cat si asteptarilor cetatenilor si societatii civile, considera executivul.