Sedinta bursiera de marti a stat sub semnul petrolului. A fost o sedinta pozitiva, cu o lichiditate buna si cresteri semnificative inregistrate de unele actiuni cu lichiditate ridicata, printre care cele doua mari titluri petroliere. In piata au fost mai activi cumparatorii pe aceste actiuni, care au inregistrat cresteri aproape neintrerupte pana la final. Practic, ele au contribuit decisiv la aprecierea indicelui BET cu 1,5%.

In schimb, SIF-urile si cele doua titluri bancare mai lichide au continuat intr-o maniera stabila, lipsite de vreun imbold de crestere, dar totodata fara o oarecare presiune la vanzare.

Rompetrol Rafinare (RRC) poate fi considerat emitentul cu cea mai buna evolutie, daca punem in balanta si lichiditatea. Aici cumparatorii s-au facut simtiti inca de la deschidere si pana la final nu au lasat garda jos. Mai mult, chiar in ultimele minute a mai fost un impuls de cumparari, care a dus cursul de inchidere la 0,0884 RON/actiune (+5,9%).

Evolutia de astazi a mai adus un spor la performanta din ultima luna a cursului RRC, performanta ce se traduce printr-o crestere de 31,9%. Insa RRC este a doua mare crestere a sedintei, prima face parte tot din grupul Rompetrol.

Dupa jumatatea sedintei, un ordin mai mare de cumparare a dat tonul cresterilor la Rompetrol Well Services (PTR), astfel ca in mai putin de o ora cursul atingea maximul de 0,3390 RON/actiune. Ulterior a mai dat putin inapoi si s-a stabilizat pana la final la 0,3300 RON, unde a si inchis, cu o crestere de 8,2% fata de ziua de ieri.

Lui Petrom Bucuresti (SNP) i-a luat ceva mai mult timp pana sa ajunga pe crestere astazi, insa au fost si aici investitori interesati. In prima parte a sedintei cursul a atins maximul de 0,53 RON/actiune, dupa care s-a stabilizat pana la final, nu a mai crescut, nici scaderi de mare amploare nu au fost si a inchis la 0,5250 RON (+1,9%).

Astfel, evolutia de astazi reconfirma si intareste tunelul in care evolueaza SNP in ultima luna, in jurul unui pret care poate fi considerat de echilibru, de 0,52 RON/actiune.

In segmentul bancar am fost privati de evolutii semnificative, cu exceptia Bancii Comerciale Carpatica (BCC). Nici aici nu se inregistrau evolutii deosebite daca in ultima ora a sedintei nu apareau cantitati mai mari la cumparare, ce au dus cursul destul de rapid pana la 0,5450 RON/actiune (+4,8%).

Celelalte doua banci listate au mers liniar pe parcursul sedintei, inchizand la valori apropiate celor de ieri. Banca Transilvania (TLV) a reusit cel putin sa nu scada, inchizand la 1,08 RON/actiune (+0,9%), insa BRD-GSG (BRD) nu a putut sa depaseasca pretul de inchidere de ieri, astazi finalizand pe o usoara scadere, de 0,6% la 16,3 RON/actiune.

In segmentul SIF am avut parte astazi de o volatilitate ceva mai mare, unele titluri inregistrand la un moment dat cresteri notabile. Insa la finalul sedintei au revenit toate in jurul preturilor de ieri. Cel mai tranzactionat titlu din piata a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 4,6 milioane RON.

A inchis la fel ca ieri, la 2,28 RON/actiune, in timp ce SIF Banat-Crisana (SIF1) e singurul titlu SIF care a reusit sa incheie pe plus, la 2,19 RON (+0,5%). Celelalte inregistreaza scaderi de un pas de cotare (1 ban), fiecare.