Preturile terenurilor agricole din jurul Capitalei au crescut diferentiat, in ultimii zece ani, in functie de zona, destinatie si utilitati. Analistii estimeaza ca preturilor terenurilor agricole din unele comune invecinate cu Bucurestiul au crescut chiar de mai bine de 100 de ori. De asemenea, ei mai spun ca in acest moment terenul agricol din jurul Capitalei incepe sa dispara.

„In cazul terenurilor agricole din zona de nord a Capitalei, valoarea acestora a crescut de 100 de ori in ultimii 10 ani. Pe acel bulevard celebru din Pipera, gen Magheru, terenul agricol costa 4 - 4,5 euro/mp la inceputul lui 1996, iar acum, daca se mai gaseste, se vinde cu 400 de euro/mp.

In zona de sud a Bucurestiului, terenurile agricole sunt mult mai ieftine”, ne-a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles. Prin dezvoltarea constructiilor in locul terenurilor agricole din jurul Capitalei, specialistii sustin ca se poate vorbi de un al doilea Bucuresti. „In locul plantatiilor agricole au aparut plantatii cu vile.

Toate primariile detin in general terenuri agricole ascunse pentru cunoscuti. Exista o lipsa totala de transparenta indiscutabila in ceea ce priveste terenurile agricole din zona Bucurestiului. Nicaieri in Europa nu exista ce este in Pipera, sute de vile de miliardari construite haotic”, a mai afirmat Silvestri. El a dat exemplu dezvoltarea Parisului, unde totul se construieste sistematic.

„La Paris, daca exista un zgarie nori in anumite zone interzise, intreg consiliul local era schimbat. In Bucuresti se construieste haotic, apar zgarie nori oriunde”, a mai spus Artur Silvestri. Potrivit acestuia, un metru patrat de teren in zonele rezindentiale ale Capitalei, gen Dorobanti sau Primaverii, poate ajunge si pana la 3.000 de euro.

„Aceste preturi sunt imposibile din punct de vedere al unei investitii legale. Autoritatile locale trebuie sa intervina pentru o dezvoltare sistematica a Bucurestiului”, a conchis Silvestri.

Integral in Gandul