Guvernul doreste sa limiteze importurile de imbracaminte la mana a doua si de pneuri uzate. Initial, ministrii au vrut sa interzica total acest tip de comert, dar au realizat ca regulile UE nu le permit sa aplice o astfel de masura, spun surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Guvernantii au abandonat ideea initiala

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei si Comertului, in urma cu aproximativ o luna, sa elaboreze un proiect de act normativ privind interzicerea importului de pneuri uzate si a altor produse folosite.

Insa ministerul a evitat sa redacteze un document de acest gen dupa ce a realizat ca o astfel de restrictie este incompatibila cu prevederile Tratatului UE.

In sedinta guvernului de miercuri, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, si ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, au prezentat un document prin care sunt amintite angajamentele asumate de Romania in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si in negocierile cu UE.

Exceptiile stipulate de reglementarile OMC permit interzicerea importurilor unor produse in cazul in care sunt invocate masuri de protectie a vietii si sanatatii populatiei, pe baza unor studii stiintifice.

Integral in EvZ