Transportatorii aerieni care opereaza in Romania vor avea obligatia de a transmite Politiei de Frontiera date despre pasagerii pe care ii transporta catre un punct de trecere a frontierei de stat romane. Actul normativ, adoptat miercuri prin Ordonanta de Guvern, are scopul de a asigura conditiile necesare pentru imbunatatirea controlul la frontiera si combaterea migratiei ilegale.

Prin adoptarea acestei Ordonante sunt preluate in legislatia nationala normele si practicile europene in domeniu, respectiv Directiva nr.82/2004 cu privire la obligatia transportatorilor de a comunica datele pasagerilor.

Transportatorii aerieni vor avea obligatia ca, pana la finalizarea formalitatilor de imbarcare a pasagerilor pe care ii vor transporta din afara teritoriului Romaniei catre un punct de trecere a frontierei de stat romane, sa transmita la cererea autoritatilor urmatoarele date referitoare la acesti pasageri:

• Seria, numarul si tipul documentului de calatorie utilizat;

• Cetatenia;

• Numele si prenumele;

• Data nasterii;

• Punctul de trecere a frontierei unde urmeaza sa soseasca mijlocul de transport;

• Codul transportatorului;

• Ora plecarii si ora sosirii;

• Numarul total de pasageri care soseste cu acel transport;

• Punctul initial de imbarcare.

Inainte de transmiterea datelor, transportatorii aerieni au obligatia sa informeze pasagerii cu privire la faptul ca datele lor fac obiectul comunicarii catre autoritatea competenta.

Aceste date se transmit prin mijloace informatice care asigura securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal transmise de catre transportatorul aerian se pastreaza de catre autoritatea competenta intr-un fisier temporar si se prelucreaza conform prevederilor Legii nr.

677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Autoritatea competenta este obligata sa distruga inregistrarile care contin datele transmise de catre transportatorul aerian in termen de 24 de ore de la primirea lor, dar nu inainte de sosirea pasagerilor in punctul de trecere a frontierei de stat romane si incheierea formalitatilor de control al acestora.

Aceeasi obligatie revine transportatorilor aerieni care au colectat si transmis aceste date.

In situatia in care datele sunt necesare pentru exercitarea atributiilor stabilite prin lege de catre autoritatea competenta, datele despre pasageri pot fi pastrate si prelucrate cu respectarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

De la data aderarii Romaniei la UE, obligatia transmiterii datelor despre pasageri se aplica numai pentru transporturile efectuate dintr-un stat care nu este membru al UE catre un punct de trecere a frontierei de stat romane.

Netransmiterea datelor despre pasageri de catre transportatorul aerian sau transmiterea unor date incorecte sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei. Daca in decurs de un an de la aplicarea unei contraventii, transportatorul savarseste o noua contraventie, limitele amenzii se majoreaza cu 5000 lei.

Actul normativ intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.