Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa respecte aceleasi norme reglementate de Banca Centrala privind creditarea populatiei ca si bancile, potrivit unui proiect de modificare si completare legislativa elaborat de BNR.

Proiectul prevede ca leasingul financiar destinat dobandirii unei proprietati imobiliare sa fie inclus in categoria creditului de investitii imobiliare iar leasingul financiar destinat nevoilor personale sau achizitionarii de bunuri, inclusiv auto, sa fie tratat ca si un credit de consum.

Potrivit proiectului BNR, angajamentele de plata lunare (toate cheltuielile aferente creditului) ale solicitantului si ale familiei acestuia nu trebuie sa depaseasca, in cazul creditelor de consum, 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

In cazul creditelor pentru investitii imobiliare, angajamentele de plata lunare ale solicitantului si ale familiei acestuia nu trebuie sa depaseasca 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

De asemenea, normele BNR nu vor permite ca, in cazul in care o persoana are mai multe credite, angajamentele totale de plata lunare sa depaseasca 40% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Proiectul Bancii Nationale a Romaniei este publicat pe site-ul institutiei astfel incat persoanele interesate sa poata lua cunostinta de continutul acestora si sa formuleze eventuale propuneri si observatii. Banca Centrala a anuntat miercuri ca termenul limita pentru transmiterea comentariilor este 2 august 2006.

Reprezentantii BNR au declarat pentru HotNews.ro ca deoarece proiectul Normei de modificare a Normei nr.10/2005 nu stabileste un termen de intrare in vigoare, acest eveniment va avea loc la data publicarii normei in Monitorul Oficial al Romaniei.