Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, a criticat miercuri, la o dezbatere publica, proiectul de lege privind siguranta nationala. Weber considera ca in proiectul prezentat de Guvern sunt foarte multe drepturi acordate serviciilor secrete si foarte putine prevederi referitoare la respectarea drepturilor omului.

De asemenea, reprezentantul FSD este de parere ca timpul alocat dezbaterii proiectului de lege este foarte scurt.

Pachetul de legi referitoare la siguranta nationala a fost pus miercuri in dezbatere de catre Secretariatul General al Guvernului. Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber si-a exprimat nemultumirea fata de modalitatea “superficiala” in care acesta a fost conceput.

“Am crezut ca dorim sa modificam pentru ca ce a mers in 1991, nu mai poate fi acceptat in 2007 si am crezut ca drepturile si libertatile persoanelor trebuie intr-adevar respectate”, a declarat Renate Weber.

Weber s-a aratat nemultumita de faptul ca in noul pachet de legi sunt foarte multe drepturi acordate agentiior de informatii si contrainformatii. “Constat ca in continuare sunt foarte multe drepturi acordate agentiilor de informatii si contrainformatii.

Oricat de salutara este idee demilitarizarii acestor servicii, ea trebuie sa fie coordonata cu prevederi despre unde anume se termina drepturile acestora, ca sa ne putem da seama unde incepe abuzul de drept”, a explicat Weber.

In opinia presedintelui Fundatiei pentru o Societate Deschisa, legile SRI si SIE “sunt gaunoase” iar procedurile neclare, pentru ca nu este prevazuta perioada interimatelor la aceste institutii.

“Legile SRI si SIE lasa mult de dorit din punct de vedere al numirii directorilor, al duratei si terminarii mandatului. Nu se poate sa facem niste legi atat de gaunoase, nu se poate sa nu avem o procedura clara in ceea ce priveste aceste situatii”, a explicat fostul consilier prezidential.

Totodata, Renate Weber considera ca perioada alocata dezbaterii acestui proiect de lege cadru este foarte scurta si si-a exprimat reticenta in ceea ce priveste introducerea propunerilor societatii civile in legea sigurantei nationale de catre Guvern.

“Chiar daca se spune ca s-au preluat multe din criticile facute de societatea civila, dati-mi voie sa nu va cred pe cuvant. Nu stiu cum poate sa fie ultima dezbatere, atat timp cat vreti sa faceti legea cadru care va propune la randul ei modificarea altor legi”, a mai adaugat Weber.

Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, recunoaste ca nu este timp suficient pentru dezbaterea legilor sigurantei nationale, dar a subliniat ca parerea societii civile a fost si va fi luata in considerare si introdusa in proiectul de lege.

Proiectul cadru privind siguranta nationala a fost elaborat si discutat in lunile aprilie-mai la Cotroceni, iar la Guvern a ajuns spre sfarsitul lunii mai.

Potrivit declaratiilor lui Radu Stroe, a fost acordat un termen de 60 de zile pentru observatii si consultari pentru obisnuirea membrilor Executivului cu problematica speciala.

Guvernul si, in special, liberalii se grabesc sa finalizeze legea, pentru trimiterea ei spre aprobare la Parlament. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a declarat recent ca Parlamentul este dispus sa dezbata si sa aprobe cat mai curand legile sigurantei nationale.

Olteanu spera ca, pana spre sfarsitul lunii octombrie, proiectul de lege sa fie gata si la Senat si apoi sa mearga la Palatul Cotroceni spre a fi promulgat de presedinte.