Majoritatea companiilor de asigurari din Romania au in oferta o mare diversitate de asigurari profesionale, in special pentru profesiile liberale, dar pentru acoperirea riscurilor in cazul celei mai liberale profesii, cea de ziarist, nu exista niciun produs specific, desi in legislatia romaneasca sunt reglementate toate culpele la care se expune personalul din acest domeniu, gen calomnia, insulta plagiatul sau incalcarea legii dreptului de autor.

In unele tari, prin intermediul asigurarilor profesionale pentru ziaristi intra in discutie si acoperirea riscului incalcarii legii confidentialitatii, aspect deloc sau foarte vag reglementat in Romania, confidentialitatea in cazul jurnalisticii netrebuind, in final, confundat cu accesul la informatii clasificate, aspect deosebit de ciudat reglementat in Romania, in sensul ca, teoretic, aproape

orice informatie dintr-o institutie a statului putand avea acest caracter. Cercetand ofertele unor companii de asigurari din tarile vecine Romaniei, se poate constata cu usurinta ca in tari precum Ucraina sau Rusia exista astfel de asigurari.

Agentia nationala de presa bulgara, primul asigurat

Dar ultima tara europeana in care vreo companie de asigurari a introdus aceasta clasa de asigurari este Bulgaria, tara in care exista un numar mai mic de ziaristi decat in Romania.

Astfel, BULSTRAD Insurance a lansat recent in tara vecina asigurarea de raspundere profesionala pentru persoanele care lucreaza in mass-media, polita de acest tip oferind acoperire inclusiv pentru acoperirea daunelor suferite de catre ziarist daca pierde vreun proces de calomnie, insulta sau chiar pentru culpe mai rar intalnite, gen incalcarea drepturilor de autor si a marcii inregistrate,

plagiat sau incalcarea legii confidentialitatii, probabil, altfel reglementata decat in cazul Romaniei, unde sub aceasta umbrela ar putea fi inghesuite o serie intreaga de informatii cu caracter public, unele abuziv clasificate de detinatorii lor. Modalitatile de incheiere a acestor polite este asemanatoare cu cea practicata in cazul avocatilor, prezentata intr-un articol alaturat.

Deosebit de interesant e faptul ca Agentia de presa BTA din Bulgaria, similara Rompres, a fost prima care a incheiat un contract de acest tip, pe o perioada de un an. Precizam ca BULSTRAD Insurance este una dintre cele mai mari companii de asigurari din Bulgaria, fiind lider al pietei locale pe segmentul asigurarilor generale.

CSA nu limiteaza asigurarile pentru ziaristi

Albin Biro, membru al consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a precizat ca din punctul institutiei nu a existat niciodata vreo retinere in ceea ce priveste aceasta tipologie de asigurari, care se incadreaza in randul celor de raspundere civila generala, care acopera unele prejudicii aduse unor terte persoane.

Integral in Curentul