• Delir, de Laura Restrepo
    traducere din spaniola si note de Gabriela Ionescu

    In Columbia fascinanta, dar stigmatizata de violenta, o femeie se revolta impotriva ipocriziei tuturor. Singura ei arma este insa construirea unei lumi proprii, retragerea in spatele zidurilor groase ale nebuniei. Barbatul care o iubeste o urmeaza in aceasta lume periculoasa: patrunde in trecutul ei si, in cautarea limanului dorit, d! eschide o adevarata cutie a Pandorei.

    Pentru ca nebunia unui singur om poate fi imaginea rasturnata a nebuniei unei intregi societati care nu-si mai regaseste in oglinda chipul adevarat, fara fard si false pudori.

    Roman distins in 2004, in Spania, cu prestigiosul Premiu Alfaguara (acordat de Jose Saramago ca presedinte al juriului) si in 2006, in Italia, cu Premiul Grinzane Cavour pentru literatura straina.

    "Un mare roman, o carte cum nu sunt multe, cu o surprinzatoare stapanire a limbajului si cu o cunoastere magistrala a istoriei. Cand cineva scrie atat de bine, nu poti decat sa-ti scoti palaria. O spun in numele meu si in numele juriului care a fost entuziasmat de acest roman, unul dintre cele mai bune ale ultimilor ani." (Jose Saramago)

    "O lectura pasionanta."(Gabriel Garcia Marquez )


  • Incest. Din Jurnalul dragostei (necenzurat), de Anais Nin
    traducere din engleza de Luana Schidu

    Volumul Incest face parte din cel mai faimos jurnal erotic intrat in literatura secolului XX, marturia unei femei capabile sa isi exprime dorintele secrete cu acelasi abandon "amoral" care a apartinut dintotdeauna barbatilor. Anads Nin developeaza aici! filmul incendiar al unei pasiuni care incalca toate tabuurile.

    "Dintre toate femeile pe care le-am cunoscut, nici una nu se apropie de Anads Nin prin gratie si frumusete. O aristocrata. Dar si o scriitoare cu talent extraordinar. Ea apartine acum intregii lumi." (Henry Miller)


  • Zorba Grecu, de Nikos Kazantzakis
    traducere din greaca de Elena Lazar
    Singura traducere din greaca. Text integral.

    Zorba Grecul -- de la celebrul film realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis si incununat cu 3 premii Oscar --, cu acest titlu a intrat in constiinta publicului de pretutindeni romanul lui Nikos Kazantzakis Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas.

    Pentru t! anarul narator intelectual, intalnirea cu Zorbas, intr-o dimineata cetoasa, pe tarmul Greciei continentale, se dovedeste providentiala: calauzit de noul sau prieten, acesta descopera atat frumusetea aspra a unei umanitati atemporale, cat si raspunsul la intrebarile metafizice care il condamnau la inactiune.

    Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas ii ofera o noua cheie a intelegerii lumii. Datorita lui, naratorul indrazneste sa caute dragostea; alaturi de el, asista neputincios la spectacolul violentei si al mortii.


    Stavilar la Pacific, de Marguerite Duras
    traducere din franceza de Alexandru Baciu

    Indochina anilor '20, un spatiu al culorilor violente. Doua orase: al albilor, stralucitor si fantomatic, si al "celorlalti", saracacios, crud si senzual. O familie care se lupta pentru supravietuire, cu trei dusmani neinduratori: apele oceanului atotputernic, colonistii mercantili si propriii demoni! . Dragostea a devenit moneda de schimb, iar viata omeneasca o marfa oarecare. Cat va rezista stavilarul ridicat in calea acestui potop?


  • Florile albastre, de Raymond Queneau
    traducere din franceza si note de Val. Panaitescu

    Ducele d'Auge, personaj limbut si savuros, calatoreste fara oprelisti prin cele mai fecunde epoci ale istoriei Frantei, din 175 in 175 de ani, trecand in revista cruciadele, experimentele alchimistilor, marea revolutie. Romanul este o oda adusa bucuriei de a povesti printre hohote de ras, in care ! scriitorul jongleaza, abil si fascinant, cu o enigma veche de cand lumea.


  • Turnul sinucigasilor, de Nick Hornby
    traducere din engleza de Irina Negrea

    Cu stilul ireverentios si ironic care l-a consacrat, Hornby urmareste in acest roman patru personaje aflate in pragul sinuciderii, invitandu-ne sa descoperim, alaturi de ele, momentele de fericire pe care nu mai stim sa ni le oferim.

    Impactul imens al cartii lui Nick Hornby rezida in amestecul de emotie si! umor, de autoderiziune, sinceritate si seriozitate, care transforma un subiect atat de delicat intr-o apologie a micilor bucurii ale vietii.


  • Mesagerul, de L.P. Hartley
    traducere din engleza si note de Costache Popa

    Mesagerul este o poveste magica si emotionanta despre prezent si trecut, despre inocenta si cunoastere, despre trecerea de la fericirea simpla a copilariei la emotiile chinuitoare ale lumii adulte.

    Celebrul roman al lui Hartley a fost ecranizat in 1970, avandu-l ca scenarist pe Harold Pinter, in regia lui Josep! h Losey, cu Julie Christie si Alan Bates in rolurile principale, pelicula fiind distinsa cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes in 1971.


  • Furie, de Salman Rushdie
    traducere din engleza si note de Vlad Russo

    O carte de o energie exploziva, cu accente de comedie neagra, care pune fara ocolisuri intrebari incomode despre conflictele etnice, prejudecati, criza valorilor, despre ura si furie -- furia eroului, a strazii, a orasului, a unei lumi intregi, furia dezlantuita care impinge personajele la crima si confesiuni frenetice.