Administratia Prezidentiala a facut, joi, precizari referitoare la decizia Birourilor permanente reunite ale Camerelor Parlamentului prin care se cere ramanerea in functie a fostilor directori SRI si SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga.

„Presedintele Romaniei a luat la cunostinta de cele doua demisii si a acceptat ca cele doua persoane sa elibereze functia in termenul legal de 30 de zile. Presedintele a dorit ca Parlamentul sa cunoasca punctul de vedere al domniei sale. Aceasta este semnificatia semnaturii Presedintelui pe cele doua cereri”, scrie comunicatul Administratiei Prezidentiale.

„Avand in vedere ca, in procesul de numire al directorilor celor doua servicii, atat Parlamentul, cat si Presedintele Romaniei au atributii, precum si ca Parlamentul Romaniei se afla in vacanta parlamentara, cele doua demisii au fost prezentate Presedintelui. Seful statului a transmis imediat Parlamentului cele doua cereri, in data de 21 iulie 2006”, scrie sursa citata.

Legile de organizare si functionare ale celor doua servicii secrete nu prevad explicit institutia unde pot fi depuse demisiile.

In urmatoarele 30 de zile Parlamentul este obligat sa elibereze din functie, ca urmare a demisiei, pe cei doi sefi ai SRI si SIE numai daca acestia, in mod expres, nu doresc sa revina asupra cererilor de demisie.

In ceea ce priveste propunerile de numire a noilor sefi de servicii, Presedintele nu poate face nominalizari, inainte de eliberarea din functie a actualilor directori demisionari de catre Parlament, in plenul Camerelor reunite.

Pe de alta parte, legile de organizare si functionare a celor doua servicii nu prevad un termen in care Presedintele este obligat sa faca nominalizari pentru cele doua functii.