O noua zi de cresteri la bursa, de data asta pe volume ceva mai mari decat ieri. Intr-o prima etapa tot actiunile petroliere au dat tonul cresterilor, insa din a doua parte a sedintei si pe alte titluri lichide au intervenit cumparatori. La un moment dat s-a intrat la cumparare pe SIF-uri, aproximativ in acelasi timp si pe toate cele cinci societati.

Cu toate acestea, nu s-au putut identifica volume extraordinare, tranzactii de mari proportii in randul titlurilor Blue-Chips, cresterile de curs au fost favorizate mai mult de o prezenta slaba la vanzare. Indicii au inchis toti pe plus, cel mai mult urcand BET-FI (+2,8%), chiar daca pe aproape toata durata sedintei a fost la variatii negative.

Emitentul cu cea mai buna lichiditate de la prima categorie a fost BRD-GSG (BRD), cu un rulaj de 4,8 milioane RON. Cursul a deschis direct pe crestere, la 16,4 RON/actiune si pana la final nu au fost oscilatii majore, inchizand la 16,5 RON (+1,9%).

Astazi au aparut stiri privind aprobarea unei derogari de la regulamentele de tranzactionare, prin care sa se permita tranzactionare titlurilor BRD (alaturi de Transelectrica) in loturi de cate 10, in loc de 500 cum e acum.

Este o masura ce va duce la cresterea lichiditatii, titlurile BRD vor fi accesibile mai multor investitori, insa nu se poate spune ca acesta a fost motivul principal pentru care a crescut cursul BRD.

Cine a mizat pe actiuni petroliere a avut de castigat si astazi. Rompetrol Rafinare (RRC), primul care va transmite rezultatele financiare semestriale, saptamana viitoare, a evoluat pana la jumatatea sedintei fara a se distanta prea mult de pretul de inchidere al sedintei trecute.

De-abia dupa ce a trecut de palierul de la 0,09 RON a reusit sa se inscrie pe o panta frumoasa de crestere, pana la un maxim de 0,0929 RON/actiune cu inchiderea la 0,0925 RON (+3,6%).

La Petrom Bucuresti (SNP) s-au impus cumparatorii inca de la deschidere, ceea ce a dus cursul in cateva minute la maximu l de 0,5650 RON/actiune. Ulterior a mai dat putin in jos si s-a stabilizat pana la final in jurul palierului de 0,5550 RON/actiune, unde a si inchis, cu 1,8% in crestere fata de ieri.

Una din cele mai bune evolutii ale zilei apartine titlurilor Siretul Pascani (SRT), aflate pe val in ultima perioada. De cateva zile se tot cumpara aici, dovada fiind si o crestere a volumelor. Astazi s-au tranzactionat in total aproape 2,4 milioane de actiuni, se cumparau in reprize pachete de actiuni, iar cursul a urcat intr-un final la 0,0768 RON/actiune (+5,6%).

SIF-urile anuntau o prestatie modesta astazi, stagnand in jurul preturilor de ieri, fara oscilatii semnificative. Insa aproape de ultima ora a sedintei s-a intrat mai agresiv la cumparare, aproape simultan pe toate cele cinci titluri si pana la final SIF-urile iesisera din starea de apatie, incheind sesiunea bursiera pe crestere.

Cel mai bine se pozitioneaza SIF Moldova (SIF2), a fost cel mai tranzactionat emitent din toata piata, cu un rulaj de aprox. 5 milioane RON si a avut cea mai buna evolutie din segmentul SIF, o crestere de 3,9% la 1,87 RON/actiune.