Canicula care arde Europa de cateva saptamani a ucis 80 de persoane, trei sferturi in Franta.

In timp ce Germania, nordul Italiei si sud-estul Europei continua sa fie sufocate de temperaturi de 38-39 de grade Celsius, Franta pare cel mai greu incercata de canicula, bilantul mortilor ajungand, joi, la 64.

Luna iulie a fost in Franta cea mai calduroasa intregistrata vreodata, a transmis Institutul meteorologic francez, estimand ca au fost depasite temperaturile normale pentru aceasta perioada, cu 3-4 grade Celsius.

Caldura dogoritoare a facut trei morti in ultimele 24 de ore in nordul Italiei si a ucis noua persoane in Spania.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, 6 000 de parisieni dintr-un cartier de lux al capitalei franceze au ramas fara curent electric.

Intre timp, furtuni puternice au inceput sa faca pagube in unele tari afectate de canicula si exista avertizari ca urmeaza si alte ploi puternice.

In vestul si sud-vestul Germaniei, vremea s-a mai racorit in urma ploilor care au provocat inundatii si pagube materiale in Renania si Bade-Wurtemberg, dar in regiunea Rhin temperaturile aratau 38 de grade Celsius.

Si in Spania au fost furtuni violente, joi, dar in week-end se anunta canicula.

Din cauza caniculei, nivelul unor fluvii a scazut ingrijorator de mult.

Autoritatile din Italia spun situatia este “dramatica” si ca pagubele provocate de caldura excesiva se ridica la 500 de milioane de euro, in agricultura.

Seceta provoaca ingrijorare si in Franta, Olanda si Polonia.