Microintreprinderea taxata mai putin, dividende in tot timpul anului, impozit pe profit platit in avans.

Ministerul Finantelor si-a trimis ieri o armata de oficiali la Camera de Comert pentru a divulga o parte din strategia fiscala pe urmatorii ani. In premiera au „respirat“ valorile taxelor care ne asteapta dupa 2007.

Microfirma rezista si dupa 2007

Normele de aplicare ale noului Cod fiscal vor fi publicate pina la data de 15 octombrie, pentru a putea republica intreaga legislatie inainte de sfirsitul acestui an, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica.

„La sfirsitul acestei saptamini, Monitorul Oficial va trece la publicarea efectiva a noului Cod fiscal, care va fi republicat cu tot cu norme, pina la 1 ianuarie 2007“, a spus Doica. Cea mai asteptata prevedere ce va fi inclusa in normele de aplicare este descrierea microintreprinderilor care vor beneficia in continuare de impozitul redus pe cifra de afaceri, de 2%.

Ce se stie pina acum este ca o firma care va face peste 50% din cifra de afaceri din consultanta si management nu va mai avea statut de microintreprindere, fiind obligata sa plateasca un impozit de 16% pe profit.

Expertii de la Finante incearca acum sa defineasca „management“ si „consultanta“ pentru a putea aplica prevederea.

Cel mai probabil, spun ei, separarea activitatilor care descalifica firma de la impozitul pe venit se va face pe baza codurilor CAEN.

3% pe venit in 2009

Gheorghita Toma, oficial al Ministerului Finantelor pe probleme de impozite indirecte, a declarat ca Guvernul are in vedere un impozit de 2% pe venitul microintreprinderilor in 2007, dupa care o crestere la 2,5% in 2008, si o majorare finala la 3% in 2009.

Dividende in timpul anului

Catalin Doica a mai anuntat ca firmele vor putea distribui dividende catre actionari chiar din timpul exercitiului fiscal, incepind din 2008. El mentioneaza ca acest lucru va fi posibil numai dupa ce societatile comerciale vor incepe sa plateasca impozitul pe profit in avans, in rate trimestriale, asa cum va prevedea legea in 2008.

Noul Cod fiscal stabileste pentru 2007 posibilitatea platii impozitului pe profit anticipat doar pentru institutiile bancare, pornind de la rezultatele exercitiului

financiar precedent, regularizarea urmind sa fie realizata pe 15 aprilie a urmatorului an. Aceasta prevedere va fi extinsa din 2008 si la societatile comerciale.

In mare, lucrurile se vor petrece la fel ca in prezent. Plata impozitului pe profit se va face trimestrial in cota de 16%. Avantajul agentului economic este ca nu va mai calcula profitul curent. El va plati impozitul pe baza rezultatelor din anul precedent.

Daca anul anterior a avut pierderi, nu va plati nimic in timpul exercitiului, dar va plati impozitul pe profitul din anul curent la regularizare, a explicat Gheorghita Toma.

De asemenea, statul ii va returna banii la regularizare, daca profitul curent e mai mic decit cu un an inainte.

„In aceste conditii, analizam posibilitatea de a permite societatilor comerciale sa distribuie dividende in timpul anului, solicitare foarte des intilnita in discutiile cu mediul de afaceri“, a spus Doica.

El crede ca o astfel de modalitate ar avantaja si bugetul de stat, intrucit incasarile din impozitele aferente dividendelor s-ar realiza esalonat pe parcursul unui an, si nu intr-o perioada scurta cum este in prezent.

Impozit zero intre agentii economici

De anul viitor agentii economici nu vor mai plati impozit pe dividende. Veniturile sub forma de dividende vor intra in calculul profitului impozabil, a anuntat Gheorghita Toma. Finantele au renuntat la impozitul de 10% pe dividende pentru ca era dubla impozitare a capitalului. Persoanele fizice vor plati in continuare 16%, drept impozit pe venit.

Si in acest caz poate fi vorba despre dubla impozitare, aceiasi bani fiind impozitati cu 16% pe profit de catre firma care ii acorda.

Locuri de ascuns banii

Mihaela Capota, alt oficial al Finantelor, a dezvaluit ca trei tari din UE nu isi pun datele fiscale in sistemul informatic unic de evidenta si ca urmare statul roman nu poate „vedea“ veniturile din dobinzi ale romanilor care isi fac depozite in bancile din acele tari. „Austria, Luxemburg si Belgia nu fac schimb de informatii fiscale.

Integral in Cotidianul