Cele mai mari cinci banci din Europa Centrala si de Est sunt Unicredit, Erste, KBC, Raiffeisen si Societe Generale, rezulta dintr-un studiu publicat de divi-zia de cercetare a Unicredit. Toate, mai putin KBC, sunt prezente si in Romania, ocupand pozitii din top 5 in sistemul bancar.

Marile privatizari din fostele state comuniste au constituit cheia succesului pentru aceste banci. In urma cu 10 ani, aveau o dimensiune medie in tarile de origine, riscand sa fie preluate de marii jucatori la nivel mondial.

Achizitiile fostelor institutii de credit de stat din Europa Centrala s-au dovedit o solutie salvatoare: au permis atingerea unor ritmuri de crestere a activitatii care au eclipsat rezultatele bancilor conservatoare din Occident, prezente doar in tarile dezvoltate.

In plus, si profitabilitatea a fost net superioara celor a concurentilor activi doar pe pietele mature, gratie nivelului mult mai ridicat al dobanzilor la credite, fata de cele la depozite.

Profituri-record pentru curajosi

Anul trecut, bancile din Europa Centrala si de Est au asigurat actio-narilor profituri de 21 de miliarde de euro, potrivit Unicredit. Iar castigurile urmeaza sa depaseasca 32 de miliarde de euro in 2008. In Romania, profitul institutiilor de credit a depasit 575 de milioane de euro in 2005.

Piata totala a primilor cinci jucatori, exprimata prin valoarea activelor, se ridica la peste 250 de miliarde de euro, doar pentru activitatea din Europa Centrala si de Est. Spre comparatie, activele totale ale sistemului bancar romanesc n-au sarit de pragul de 35 de miliarde de euro anul trecut.

Granzii din Romania

Din topul celor mai mari banci din Europa Centrala si de Est, Erste, Societe Generale, Raiffeisen si Unicredit isi adjudeca primele patru locuri din sistemul bancar autohton. Marele absent este banca belgiana KBC.

Preluarea BCR va face din austriecii de la Erste cel mai mare jucator pe piata bancara din Romania. Si va permite grupului de la Viena sa urce un loc in clasamentul bancilor regionale, de pe pozitia a treia, pe a doua, intrecand KBC.

Pozitia de lider apartine italienilor de la Unicredit, care au preluat anul trecut banca germana HVB - ambele institutii detinand banci aflate pe locul intai sau doi in tarile din Europa Centrala si de Est.

Integral in EVZ