Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit, la Pentagon, cu Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. In cadrul discutiilor, unul din aspectele abordate l-a constituit cazul Teo Peter. Presedintele Basescu i-a solicitat lui Donald Rumsfeld sa ia in considerare necesitatea unei solutionari corecte a problemei in ceea ce priveste despagubirile solicitate de familia artistului.

Presedintele Basescu a precizat ca Guvernul Romaniei va sustine familia lui Teo Peter constituita ca parte civila in acest proces.

In cadrul convorbirilor dintre cele doua oficialitati au mai fost abordate aspecte privind programul tehnic de implementare a Acordului de Acces al facilitatilor militare pe teritoriul Romaniei, posibilitatea cresterii asistentei financiare din partea americana pentru armata romana, precum si cooperarea in teatrele de operatiuni, se arata in comunicatul de presa al administratiei prezidentiale.

Presedintele Basescu si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul acestui an, negocierile privind toate segmentele tehnice ale Acordului sa fie finalizate, pentru ca in 2007 sa aiba loc implementarea integrala a programului de plasare a facilitatilor militare americane in cele cinci locatii strategice.

Referitor la solicitarea ca SUA sa mareasca asistenta financiara pentru Armata romana, seful statului a aratat ca a supus atentiei posibilitatea unei cresteri de pana la 50% pentru anul viitor, propunerea initiala a partii americane fiind de 20%.

Referitor la cooperarea in teatrele de operatiuni, presedintele Basescu a precizat ca a semnalat necesitatea ca asigurarea partii logistice pentru trupele romanesti stationate in Irak sa fie rezolvata imediat, fie de partea britanica, fie de cea americana, care sa inlocuiasca asistenta logistica asigurata pana acum de trupele italiene.

Intrebat de ziaristii romani daca in cadrul intalnirilor a fost discutat si cazul Omar Hayssam, presedintele Basescu a precizat ca acest subiect nu a constituit tema de discutie cu oficialii americani: “Pentru noi, intern, este un lucru extrem de important, dar nu se poate transfera in cadrul discutiilor la cel mai inalt nivel”.