In urmatoarele trei luni ale acestui an, activitatea din toate domeniile economice va cunoaste o crestere comparativ cu lunile anterioare, acelasi lucru fiind valabil si pentru preturi, potrivit estimarilor exprimate de managerii societatilor comerciale in cadrul anchetei de conjunctura desfasurate in luna iulie de catre Institutul National de Statistica (INS).

Managerii cred ca in perioada urmatoare singura stagnare se va manifesta la nivelul personalului din industrie si servicii.

Atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +19%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +16%) estimarile pentru perioada urmatoare sunt pozitive. De asemenea, preturile produselor industriale isi vor pastra tendinta ascendenta (sold conjunctural +17%).

Pe total industrie insa, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate (scaderea, de la intreprinderile cu 500 salariati si peste, va fi compensata de cresterea de la intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati).

Aceeasi tendinta de stagnare a numarului de angajati este estimata si de managerii care activeaza in sectorul servicii. Astfel, 90% dintre cei care au raspuns anchetei INS sunt de parere ca, in urmatoarele trei luni, numarul salariatilor in acest domeniu va stagna.

In rest, situatia economica din acest sector a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +20%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii din acest sector cred ca, in perioada urmatoare, costurile prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +29%).

In constructii, dar si in sectorul comert cu amanuntul, managerii sunt de parere ca in urmatoarele trei luni atat activitatea economica cat si preturile si numarul de salariati vor creste.

Soldul conjunctural exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta si se calculeaza ca diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere).

Rezultatele prezentate vineri de catre Institutul National de Statistica au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1533 agenti economici), constructiilor (1108), comertului cu amanuntul (2296) si serviciilor (1967).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.