Wal-Mart Stores Inc., cel mai mare retailer din lume a anuntat vineri ca se retrage de pe piata germana prin vanzarea celor 85 de magazine catre retailerul german Metro, relateaza agentiile internationale de stiri.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita dar conducerea retailerului american a precizat ca lichidarea afacerii din Germania va genera pierderi inainte de impozitare de aproximativ un miliard de dolari, in al doilea trimestru al anului fiscal 2007.

Cele 85 de magazine Wall-Mart din Germania detin aproximativ 11.000 de angajati si au generat anul trecut venituri de circa doua miliarde euro (2,54 miliarde dolari).

Potrivit comunicatului de presa al Wal-Mart Stores Inc., in afara granitelor Statelor Unite, grupul opereaza prin intermediul a 2700 de unitati in 14 tari. In ultimul an, compania s-a extins in sase noi piete respectiv in Irlanda de Nord, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras si Nicaragua.

Conform Bloomberg, anuntul de astazi survine la doua luni dupa ce Wal-Mart Stores Inc si-a anuntat retragerea de pe piata din Coreea de Sud.

“A devenit tot mai clar pentru noi ca pe fondul mediului de afaceri din Germania, ar fi fost tot mai dificil pentru noi sa obtinem rezultatele pe care le asteptam. In urma acestei vanzari ne vom concentra mai mult asupra pietelor unde putem sa inregistram obiectivele noastre”, a declarat vineri, Michael Duke, vicepresedintele grupului american.

Retailerul american detine la nivel mondial peste 6600 de magazine, iar anul trecut vanzarile grupului au atins valoarea de 312 miliarde dolari. Vanzarile la nivel international au reprezentat 20% din totalul vanzarilor grupului. In luna mai a acestui an, Wall-Mart a anuntat ca in primul trimestru al acestui an, vanzarile grupului au crescut cu 12% pana la 80,5 miliarde dolari.

In ceea ce priveste Metro, prin aceasta achizitie, grupul german a ajuns sa detina 1512 magazine pe piata locala. Compania intentioneaza sa integreze noile magazine achizitionate lantului de hypermarketuri Real.

Wall-Mart a intrat pe piata germana in anul 1989 prin cumpararea lanturilor de hypermarketuri Wertkauf si Interspar, dar nu a reusit sa faca fata concurentei venite din partea altor jucatori din piata precum Metro sau Aldi.

Conducerea Metro a aprobat deja tranzactia, care asteapta acum acordul autoritatilor de concurenta.

In luna februarie a acestui an, atat Wall-Mart cat si Tesco, un alt retailer american si-au anuntat planurile de extindere pe pietele est-europene.

Wal-Mart intetioneaza sa cumpere lantul de hypermarketuri Delhaize din Ungaria in timp ce Tesco va cumpara 27 de unitati Edeka in regiunea Bohemiei la granita germano-ceheasca.