In conditiile in care comunitatea internationala nu reuseste sa aiba o pozitie clara si comuna fata de conflictul dintre miscarea siita Hezbollah si Israel, premierul libanez si-a prezentat propriul plan pentru rezolvarea situatiei.

Guvernul a aprobat ieri planul Siniora, iar acordul a fost obtinut datorita ralierii, in ultimul moment, a ministrilor reprezentand gruparea Hezbollah, care controleaza sudul Libanului. Proiectul prevede reactivarea acordului de armistitiu din 1949. Planul cere incetarea imediata a focului si o declaratie de acord asupra mai multor puncte.

Printre acestea, un angajament privind eliberarea prizonierilor libanezi si israelieni, prin intermediul Comitetului International al Crucii Rosii (CICR); retragerea armatei israeliene dincolo de “linia albastra” trasata de ONU intre Liban si Israel si revenirea tuturor persoanelor care si-au parasit locuintele; un angajament al Consiliului de Securitate privind plasarea sub

jurisdictia ONU a sectorului fermelor de la Shebaa; impunerea autoritatii guvernului libanez asupra intregului teritoriu al tarii, cu ajutorul propriilor forte armate legitime.

Ieri, un deputat al partidului libanez siit a anuntat ca miscarea Hezbollah este “pregatita sa analizeze orice propunere”, inclusiv cea privind desfasurarea unei forte internationale, insa numai dupa incetarea “agresiunii israeliene”.

In ceea ce priveste dezarmarea Hezbollah, solicitata de Rezolutia 1559 a ONU, oficialul a precizat ca liderul Hassan Nasrallah stabilise trei conditii: “eliberarea Fermelor Shebaa, eliberarea detinutilor aflati in inchisorile israeliene si incetarea agresiunii israelinene”. “Pana atunci, Hezbollahul va continua rezistenta in teatrele de operatiuni”, a afirmat el.

Si, intr-adevar, in teren continua ostilitatile. Israelul pare sa fi inteles ca mesajul transmis la conferinta de la Roma si refuzul Washingtonului de a cere incetarea imediata a focului ar da unda verde statului evreu sa continue operatiunile militare.

Integral in Gandul