In prima parte a acestui an pretul chiriilor la apartamentele din Capitala au crescut in unele cazuri si cu 100% fata de anul trecut. In toamna se anunta alte scumpiri.

Achizitionarea unui apartament pentru inchiriere este un demers care aduce un profit in conditiile in care pe acest segment s-au inregistrat cresteri spectaculoase. Potrivit lui Dan Costache, director de vinzari in cadrul agentiei imobiliare Stentor, in momentul de fata inchirierea unei garsoniere variaza ca pret intre 150 si 200 de euro pentru o luna.

Preturile sint valabile pentru un cartier normal, gen Drumul Taberei, Militari, adica cartiere nici prea scumpe, nici foarte ieftine. Pretul chiriei unui apartament este dat de mai multe aspecte, printre care cartierul in care acesta este amplasat, precum si de dotarile de care acesta beneficiaza.

„Pretul la chiria unei garsoniere poate fi si de 100 de euro, dar este intr-un cartier marginas, poate fi nemobilata etc. La fel de bine chiria la o garsoniera poate creste la peste 200 de euro daca se afla intr-un cartier mai select, este dotata cu aer conditionat, masina de spalat si altele“, a precizat Dan Costache.

Potrivit agentiei Stentor, o garsoniera in urma cu un an putea fi inchiriata cu un pret de aproximativ 100 de euro pe luna. Se poate spune astfel ca cresterile sint de cel putin 50%, in conditiile in care raportam pretul chiriei de acum un an la pretul minim de inchiriere al unui apartament similar in aceasta prima parte a anului.

Doua camere mai scumpe in 2006

„In aceasta perioada, inchirierea unui apartament de doua camere costa intre 250 si 350 de euro pe luna“, a subliniat Dan Costache. Cu suma maxima care se cere acum pentru inchirierea unui apartament cu doua camere se puteau inchiria anul trecut doua apartamente, raminind si un rest de 50 de euro.

Cei de la Stentor spun ca anul trecut un apartament intr-un bloc obisnuit, intr-un cartier normal, se putea inchiria cu o suma cuprinsa intre 130 si 150 de euro pe luna. Chiar daca sint mai cautate, chiriile garsonierelor si apartamentelor cu doua camere au crescut proportional cu preturile apartamentelor.

„Apartamentele cu una sau doua camere sint mai cautate pentru ca chiriasii, in general, sint reprezentati de familii cu mai putine persoane, de cele mai multe ori singuri“, a completat Dan Costache. Costurile cu intretinerea reprezinta un alt factor important in preferintele clientilor care isi cauta casa cu chirie.

Apartamente cautate de firme

Daca apartamentele cu una si doua camere au clientii lor, in majoritate persoane fizice, apartamentele cu mai multe camere sint in general inchiriate de catre firme. Potrivit directorului de vinzari al companiei Stentor, pentru a fi chirias intr-un apartament cu trei camere trebuie sa platesti o chirie intre 350 si 450 de euro pe luna, in acest prim semestru al acestui an.

In urma cu un an, un apartament similar ca marime, situat cam in acelasi cartier, putea fi inchiriat pentru aproximativ 200 de euro pe luna, mai arata agentia Stentor. Si la apartamentele cu patru camere se poate spune ca pretul chiriei s-a dublat in acest an, comparative cu anul 2005. Un apartament cu patru camere costa acum la inchiriere intre 450 si 600 de euro pe luna.

Conform Stentor, un apartament cu acelasi numar de camere, anul trecut putea fi inchiriat cu 280-300 de euro. „Apartamentele cu trei si cu patru camere sint in majoritate inchiriate de catre firme. Avind suprafete mai mari, automat au si costuri de intretinere mai mari, sume pe care societatile si le permit.

Mai rar vezi persoane fizice care isi permit sa plateasca costurile de intretinere si pe cele de inchiriere“, a mai spus Costache.

Alta companie, alte estimari

Fata de 2004 pretul chiriilor la apartamentele din Capitala au crescut cu pina la 100%. Pina la sfirsitul anului, estimarile specialistilor in domeniu arata scumpiri cu pina la 20%.

„O garsoniera mobilata, la nivelul anului 2004, putea fi inchiriata cu aproximativ 100 de euro pe luna, intr-un cartier gen Titan, acum pentru aceeasi garsoniera, un chirias va plati in jur de 200 de euro“, ne-a spus Dan Titel, manager in cadrul companiei imobiliare Domus.

Daca un apartament cu doua camere se inchiria in 2004 cu 160 de euro, in 2006 chiria unui astfel de apartament ajunge la 250- 300 de euro pe luna. „Cele mai cautate sint garsonierele, intrucit costurile de intretinere sint mici. In plus, aceste costuri sint minimalizate in continuare prin faptul ca se sta cite doua persoane“, a precizat Dan Titel.

Integral in Cotidianul-suplimentul Case&Teren