Ciudat cat de repede s-au gasit unii sa profite de cazul Carol Sebastian! Fiind un ziarist care a sustinut, in ultimii 16 ani, instaurarea democratiei si respectarea regulilor ei, diverse personaje s-au repezit sa speculeze cu ura: aha, vedeti, toti jurnalistii tineri au fost securisti, toti sunt manjiti, odiosi, fara statura morala, trebuie pusi la zid! Aceasta generalizare odioasa ar trebui sa puna pe oricine pe ganduri.

Adica sa-mi fie rusine sa mai scriu, sa mai exist, sa mai gandesc numai fiindca asta doresc aceia carora, stiu ei de ce, de fapt ar trebui sa le fie rusine? Sa incetez a mai fi jurnalist de opinie numai fiindca unii insinueaza pe toate canalele media ca aceia care scriu intr-un stil direct despre neregulile pe care le observa ar fi de fapt slujbasii fostei securitati? Probabil le-ar placea tare

mult sa taca toti ziaristii care gandesc, vad, aud si observa mai multe decat ar dori dumnealor. Este fara indoiala un moment de cumpana in presa romana. Laudabila, desi tarzie, actiunea "Voci curate", condamnabili profitorii!

Dar cine sunt ei? Cine are de profitat de pe urma initiativei lansate cu scopul nobil de a ajuta la asanarea morala a presei romanesti? Aceia care insinueaza ca presa intreaga a colaborat cu Securitatea si deci nu mai exista ziaristi onesti. Pana se vor lamuri oamenii, ei spera ca intreaga credibilitate a jurnalistilor sa fie serios diminuata.

Daca scrii altceva decat ar dori ei sa vada prin ziare, esti urgent catalogat ca securist de o mica, dar isterica grupare de mercenari. Scaderea chiar temporara a increderii in mass-media va afecta mai ales presa scrisa, care este in momentul de fata intr-o situatie extrem de dificila.

De pilda Adrian Nastase, il stiti, nepotul matusii Tamara, ar da orice sa se creada ca ziaristii care l-au criticat si au militat impotriva coruptiei PSD sunt de fapt informatori si securisti.

Ii taxeaza drept "dezinformatorii democratiei", personaje santajabile ce ar fi acceptat sa critice PSD tocmai fiindca cineva ar fi avut dosarul lor. Au pledat in favoarea coalitiei portocalii, cand de fapt, zice nepotul, pesedistii trudeau pe ogoarele integrarii in UE.

Altii, slujbasii lui Felix Voiculescu, sunt si mai categorici. Ei sustin, nici mai mult, nici mai putin, ca de fapt aceia care nu-l improasca cu noroi pe Traian Basescu (cel care a desecretizat toate dosarele, inclusiv ale politicienilor) sunt cu totii informatorii fostei securitati.

Pentru ei numai Felix e campionul democratiei si sugereaza ca numai rau-intentionatii nu-si dau seama ca ceea ce facea el era de fapt din brav patriotism. Ar da orice sa ne faca pe toti sa credem ca Felix n-a avut nici o treaba cu politia politica, dar jurnalistii de astazi care scriu despre el au avut.

Ba chiar mercenarii lui Felix merg mai departe cu insinuarile si sustin ca pana si aceia care au scris ca Parlamentul s-a discreditat prin reinstalarea directorilor SRI si SIE tot turnatori sunt. Si, in definitiv, toti cei care nu-l injura birjareste pe Basescu, care ar fi securistul-sef, nu?

Profitori ai acestor speculatii sunt de fapt toti coruptii despre care s-a scris in ultimii 16 ani, gruparile de crima organizata, securistii activi din presa ce nu pot fi deconspirati, toti politicienii chiulangii, escroci si demagogi. Toti acestia si multi altii au inceput prin mijloacele specifice de care dispun sa atate dementa informationala pentru discreditarea ziaristilor.

Tin sa precizez ca nu am colaborat cu fosta Securitate si nici cu actualul SRI ori vreun alt serviciu secret roman sau strain. Ii invit si pe colegii mei jurnalisti sa faca si ei acelasi gest de libertate: sa spuna daca au avut sau nu colaborari cu fostii ori actualii securisti.