Dupa o perioada in care volatilitatea preturilor a facilitat operatiunile speculative, saptamana trecuta s-a inregistrat un recul al volumelor, investitorii din piata la termen de la Sibiu adoptand o atitudine de asteptare, ceea ce a determinat o scadere a lichiditatii.

Mentinerea in "stand by" a speculatorilor este relevata de cresterea constanta a numarului de pozitii deschise, care au urcat vinerea trecuta la aproape 130.000. "Culoarele de pret in care au evoluat derivatele s-au ingustat semnificativ, astfel incat volatiliatatea s-a diminuat, fapt resimtit in volumele atinse", a explicat un broker.

Cu toate aceste, apetitul de tranzactionare nu a disparut, in prim-plan aflandu-se plasamentele investitionale pe sectorul petrolier, in special pe titlurile RRC, dar si pe cele SNP. "Piata sibiana s-a prezentat ca un adevarat ring al actiunilor din industria petroliera, a afirmat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj.

Iesind din conul de umbra in care s-au aflat in ultimele luni, SNP si RRC au uimit din nou, intrand pe un trend ascendent. Evolutia lor spectaculoasa ar putea fi pusa pe seama rezultatelor pe sase luni pe care cele doua societati urmeaza sa le raporteze in decursul lunii august".

Preturile futures ale derivatelor pe SNP au avut o evolutie constant crescatoare, ele urcand pentru decembrie de la 0,57 lei, la inceputul lunii, la 0,6275 lei, la sfarsitul saptamanii trecute.

Dupa ce au scazut la jumatatea lunii mai la 0,4802 lei, preturile pentru septembrie au reinceput sa creasca, ele urcand vinerea trecuta la un maxim de 0,5969 lei, cumparatorii de optiuni CALL anticipand o crestere peste pragul de rezistenta de la 0,61 lei.

Mult mai spectaculoasa a fost evolutia derivatelor pe RRC. Daca la inceputul lunii aprilie, cand au fost realizate primele tranzactii pe septembrie, pretul futures a fost de 0,1050 lei, ele au scazut in urma cu o luna la 0,0628 lei, pentru ca saptamana trecuta preturile sa urce de la 0,0835 la 0,0968 lei.

Si pentru decembrie trendul a fost asemanator, de la 0,0781 lei, la inceputul lunii iulie, ele crescand vinerea trecuta la 0,0985 lei, ceea ce a asigurat cumparatorilor un randament de peste 260%!