Prezent la Washington saptamana trecuta, Traian Basescu a declarat ca Gazprom e mai eficient decat Armata Rosie acum 40-60 de ani in a face Europa dependenta de resursele tale. Ultimele miscari intreprinse de Rusia pe piata energetica demonstreaza ca “expansiunea” si “controlul” sunt inca notiunile care descriu cel mai bine modul preferat in care Kremlinul opereaza.

Potrivit unei analize publicate pe site-ul Jamestown.org, Gazpromul este foarte aproape sa fie inclusa intr-un proiect ce prevede constructia unei conducte de gaze intre Olanda si Marea Britanie.

North European Gas Pipeline

In luna iunie compania olandeza Gasunie si-a dat acordul de principiu pentru a lua parte la un proiect in valoare de 12.5 miliarde de dolari, North European Gas Pipeline (NEGP), proiect ce va facilita transportul de gaze naturale rusesti, pe sub Marea Baltica, direct catre Europa de vest.

In schimbul unei participatii in NGEP, Gasunie va oferi Gazprom acces direct la conducta ce va face legatura intre Olanda si Marea Britanie.

Potrivit surselor citate de Jamestown, intelegerea ar putea fi semnata in saptamanile urmatoare.

In momentul semnarii acordului, Gasunie va avea o cota de 9% in NGEP. Pana acum consortiul ce opereaza conducta de sub Marea Baltica e format din Gazprom, RuhrGas si Wintershall. Actiunile Gasunie vor fi obtinute prin reducerea participatiilor Wintershall si RuhrGas de la 24.5% la 20% astfel incat Gazprom sa detina in continuare pachetul majoritar.

Analistii pietei sunt de parere ca afacerea reprezinta un succes major pentru Gazprom, rusii fiind in ultima perioada tot mai interesati sa patrunda pe piata energetica a Marii Britanii. In primele luni ale anului Gazprom a mai avut o tentativa de a cumpara Centria, una din cele mai mari companii britanice pe piata gazului, tentativa respinsa in cele din urma.

Cine supara Kremlinul plateste impozite vechi de patru ani

In alta oprdine de idei, Transneft, companie monopol de stat, a mai gasit o solutie pentru a-si consolida pozitia.

Conducta caspica

Pe 25 iulie Serviciul Federal de Taxe a prezenta consortiului “Caspian Pipeline”(CPC) ce transporta petrol din Kazakstan la portul aflat la Marea Neagra, Novorossiysk, o “nota de plata” care potrivit surselor citate e cuprinsa intre 175-253 milioane de dolari, bani ce reprezinta taxe neachitate la buget in perioada 2002-2003.

Ceea ce e foarte interesant e ca CPC e singura companie ce opereaza o conducta de transport pe teritoriul Rusiei, realizata preponderent din investitii straine.

Principalii actionari ai consortiului sunt Guvernul Rus-24%, Guvernul Kazakstanului-19%, Chevron-15%, Lukoil-12.5%. Ceilalti actionari sunt Sulatnatul Omanului, ExxonMobil si Royal Dutch Shell.

O serie de analisti rusi citati de Jamestown.org sunt de parere ca miscarea Serviciului Federal de Taxe e menita sa slabeasca pozitia CPC in favoarea Transneft care isi doareste controlul asupra conductei.

In mai 2006, reprezentantii CPC anuntasera ca intentioneaza sa realizeze o investitie care sa dubleze capacitatea conductei, imputarea datoriilor fiind o masura care sa duca la blocarea proiectului.

In acest sens singura alternativa pentru CPC ar fi sa cedeze o parte din cantitatile excedentare de petrol catre Transneft.

Ultimele noutati privitoare la evolutia CPC arata ca in mometul in care entitati straine incep sa-si spuna cuvantul pe piata energetica a Rusiei, autoritatile gasesc solutii de contracarare.

Mihail Hodorkovski

O situatie similara s-a intamplat si cu gigantul Yukos, a carei conducere a fost decapitata de autoritati pentru presupuse acte de evaziune fiscala. Kremlinul a “spart” compania in mai multe divizii, ulterior absorbite de companii de stat, iar presedintele Yukos, Mihail Hodorkovski a fost condamnt la opt ani de temnita intr-o inchisoare din Siberia.

Potrivit cotidianului Kommersant in cel mai scurt timp e de asteptat ca CPC sa primeasca alte note de plata pentru perioada 2004-2005.