Piata imobiliara in Constanta este variata. Preturile terenurilor variaza, ca pretutindeni, in functie de zona si de deschidere. In zona Primo, terenurile au un pret de 150 euro/mp. Terenurile mai bune si mai solicitate sunt cele din preajma orasului, unde preturile sunt accesibile pentru mai multa lume. Aproape de cartierul Boreal din Constanta, pretul terenurilor variaza intre 45-50 euro/mp.

In zonele periferice, preturile cele mai mari sunt in zona Mamaia Sat, anume 120-140 euro/mp.

Si preturile locuintelor variaza. Un apartament cu 2 camere, considerat in toate orasele drept un etalon, poate fi achizitionat la pretul de 60-65 mii de euro in zona Faleza Nord, avand o suprafata de 56-58 mp.

„Desi preturile locuintelor vechi sunt extraordinar de mari fata de preturile celor noi, imbucuratoare este existenta mai multor investitori care construiesc blocuri, ale caror preturi la apartamente se apropie de cel al apartamentelor vandute in blocuri vechi”, apreciaza Sabina Tudor de la agentia imobiliara „Avantaj”.

Privind preturile „prea mari” ale apartamentelor vechi, Dan Ioan Popp, presedintele Impact S.A, spune: „Preturile apartamentelor noi ar trebui sa fie cu cel putin 20-30% mai mari decat cele ale apartamentelor vechi. Este de asteptat sa creasca preturile la apartamentele noi si in Constanta, asa cum s-a intamplat deja si in Bucuresti”.

Parerea d-lui Popp este justificata, intrucat apartamentele noi sunt mult mai confortabile, cu o structura de rezistenta mai solida si interioare cu finisaje deosebite.

Pe langa confortul interior oferit de imobil, cei care achizitioneaza o locuinta isi indreapta privirea si spre exterior, dorind ca in zonele unde urmeaza sa locuiasca sa existe si un complex comercial, o gradinita, sau o scoala.

Pornind de la aceasta idee, d-l Popp a adaugat: „Impact S.A a avut in vedere, in toate proiectele pe care le-a dezvoltat, constructia acestor locuri publice (spatii de joaca, gradinita, locuri de promenada), constructii care intr-o forma sau alta servesc intregului public.

In urmatorul proiect dezvoltat de Impact, care va fi amplasat langa Boreal, nu vor lipsi gradinitele, spatiile de joaca, spatiile de parcare si, bineinteles, o zona comerciala.”

In schimb, domnia-sa a tinut sa precizeze ca asemenea proiecte ar trebui sustinute si de autoritatile publice si, in acest scop, spera ca bugetele locale sa permita si implicarea acestora.

Arhitectul Alexandru Balan, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, zona Constanta, apreciaza ca zonele fierbinti de dezvoltare viitoare sunt zona peninsulara si Faleza Nord. El adauga ca principalele asteptari urbanistice ale constantenilor sunt cele care prevad redarea zonei vechi atat orasului, cat si turismului.

Cu privire la proiectele de viitor ale copmpaniei Impact SA in Constanta, Dan Ioan Popp confirma interesul major: “Vom construi pana in 2008 al doilea mare ansamblu rezidential, „Zenit”, situat in partea de nord a orasului, care se va dezvolta pe o suprafata de 81.200 mp si va cuprinde 653 unitati locative, din care: 125 de vile (tip Prestige, Junior si Freedom) si 528 de

apartamente (cu una, doua, trei si patru camere). Nu intamplator dupa primul proiect, Boreal, il incepem pe al doilea, nu intamplator s-a trecut de la nivelul caselor individuale la nivelul locuintelor colective, ceea ce arata cresterea volumului, flexibilitatea ofertei si adaptarea la noile cerinte, adica locuinte din ce in ce mai accesibile, la un standard european.”