Astazi, 12 august 2006, intra in vigoare dezincriminarea articolelor 205, 206 si 207 (insulta, calomnia si proba veritatii). Insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni. Mii de procese penale, multe dintre acestea avand ziaristi pe post de acuzati, isi pierd obiectul si ar mai putea fi continuate in civil.

Cei care vor sa ceara despagubiri vor trebui sa se gandeasca bine pentru ca vor plati taxe de timbru judiciar in cuantum cu despagubirile pretinse. De astazi, jurnalistii nu mai sunt amenintati cu inchisoarea pentru pretinse "infractiuni" de calomnie.

Una dintre problemele frecvent puse pe tapetul instantelor penale a fost cea a infractiunilor de insulta si calomnie (articolele 205 si 206 din Codul penal), pastrate ca atare dupa 1989. De multe ori, ele au fost folosite de potentati pentru a intimida jurnalistii, condamnati uneori la inchisoare.

Dintre acestia, unii au executat efectiv pedeapsa, iar altii au plecat din tara si s-au intors dupa prescrierea faptei. Multi dintre jurnalisti, unii chiar dintre "formatorii de opinie", au si acum caziere. Peste toate, ziaristi condamnati definitiv si irevocabil au deschis actiune la CEDO, au castigat, iar statul a trebuit sa le plateasca despagubiri.

Primul care a incercat sa schimbe situatia a fost Valeriu Stoica, pe cand era ministrul Justitiei.

El a propus si a obtinut o ordonanta de urgenta conform careia cei care deschideau actiune in civil pentru insulta si calomnie erau scutiti de orice taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In felul acesta, cei care se considerau insultati si calomniati porneau actiunea in civil, ziaristul nemaifiind, in anumite cazuri, amenintat cu inchisoarea.

Ordonanta a fost insa abrogata si toti s-au indreptat spre penal, unde nu exista taxa de timbru.

Situatia era nefireasca, nu numai pentru libertatea de expresie, ci si pentru justitie, mii si mii de procese pentru calomnie si insulta incarcand fara rost activitatea instantelor.

Toti acuzatii de insulta si calomnie vor fi achitati

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a avut initiativa dezincriminarii insultei si calomniei. Legea 278, prin articolul 56, modifica Codul penal si alte legi adiacente. Infractiunile de insulta si calomnie au disparut. In lege se stabileste ca vor intra in vigoare la o luna de la aparitia in Monitorul Oficial.

Cum dezincriminarea a fost mentionata in Monitorul Oficial la data de 12 iulie, de astazi, 12 august, calomnia si insulta au disparut ca infractiuni.

Urmarea este ca vor fi inchise toate procesele penale privind insulta si calomnia aflate pe rolul instantelor. Actioneaza in acest caz un principiu de drept - in penal se aplica legea favorabila inculpatului. Asadar, inculpatului vinovat de insulta si calomnie i se va aplica legea care dezincrimineaza infractiunile.

Conform art. 10, lit. a) din Codul de procedura penala, respectivii inculpati vor fi achitati, pentru ca fapta nu exista. Procedura poate fi initiata de instanta - din oficiu, de procurorul de sedinta sau de una dintre parti.

Citeste articolul complet in Romania Libera