Asteapta oare ploiestenii conturarea primului “megalopolis” romanesc, prin unificarea cu zona metropolitana promisa bucurestenilor? Aceasta ar putea fi o explicatie pentru o anumita inertie si retinere in politica de investitii imobiliare de care dau dovada locuitorii, dar si autoritatile din Ploiesti.

Atitudinea lor vine in contradictie nu numai cu traditia industriala si petroliera a municipiului, ci si cu resursele financiare locale, care-i situeaza si ele pe ploiesteni pe o pozitie de invidiat in comparatie cu multe alte mari centre urbane. Iar informatiile disponibile pe piata locala nu fac decat sa largeasca seria contradictiilor.

“Ploiestiul sta foarte bine din punct de vedere al potentei financiare si al concentrarii

urbane, dar din punct de vedere imobiliar a ramas in urma altor orase precum Constanta,

Timisoara si chiar Cluj”, apreciaza Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact SA. „Din punct de vedere al depozitelor bancare, Raportul Bancii Nationale pe primul semestru releva faptul ca Ploiestiul, dupa Bucuresti, Cluj si Constanta, este al patrulea oras.

Suntem, de fapt, in fata unui paradox: bucurestenii, care absorb aproape 40% din totalul creditelor din tara, au capabilitati atat in a economisi, cat si in a cheltui. Ploiestenii, in ciuda faptului ca sunt pe pozitia patru in privinta depozitelor, nu investesc atat de mult”.

Invitate la o analiza a pietei locale in emisiunea “Afaceri imobiliare” gazduita de Radio Mix FM, reprezentantele a doua agentii imobiliare din Ploiesti nu au reusit sa ofere decat informatii contradictorii.

Una aprecia ca “piata apartamentelor este in cadere libera: pretul unui apartament de circa 60 mp, nou construit, ajunge la circa 60.000 euro, pretul pe metru patrat construit variind intre 750 si 1.000 euro”.

Daca pretul unui metru patrat ajunge la 1.000 de euro “in cadere libera”, ar insemna ca vine de la 1.500-2.000 de euro - nivelul practicat in zonele rezidentiale de lux din Bucuresti! Iar cealalta afirma ca “preturile au depasit un prag foarte ridicat”, apoi spunea ca “preturile la apartamentele vechi au scazut foarte mult”, dar aducea drept exemplu

“un confort doi cu doua camere, cu suprafata de 45- 50 mp, care nu depaseste suma de 30.000 euro”, de parca un pret de peste 600 Euro/mp pentru un astfel de apartament ar fi derizoriu!

Daca s-ar putea invoca fie o anumita lipsa de profesionalism, fie o tendinta a agentiilor imobiliare de a mentine o stare de incertitudine pentru a putea dicta ele preturile pe piata (intalnite si in alte parti!), o asemenea atitudine este cu totul de neinteles la autoritatile locale.

Reprezentanta uneia dintre agentiile imobiliare spune: „Cartierele de blocuri acum incep sa se construiasca. Chiar in zona Spitalului judetean se construieste un mare cartier rezidential de blocuri P+10. Preturile asteptate sunt apropiate de preturile existente in centrul Ploiestului, in jur de 60-70-80.000 de euro, etajele superioare fiind mai scumpe”.

Dar Gratiela Gavrilescu, viceprimar al municipiului Ploiesti, afirma exact contrariul, de parca ar vorbi de alt oras: “in Ploiesti, investitorii si chiar si Primaria nu si-ar dori sa construiasca in continuare blocuri, ci case P+1+M, sau P+2+M si bloculete”.

Regretand faptul ca municipalitatea nu dispune de terenuri mai multe pe care sa le puna la dispozitia investitorilor, doamna viceprimar aminteste licitatia incheiata printr-un contract de asociere intre Primarie si firma castigatoare pentru un teren la Gageni (aceeasi zona, langa Spitalul judetean), unde se vor construi 320 de unitati locative, “urmand ca, o data cu intrarea in Uniunea

europeana, prin strategia de dezvoltare urbana a Primariei Municipiului Ploiesti, pretul la aceste imobile sa se stabilizeze undeva la circa 300-400 de euro (pe mp) si tinerii sa poata sa acceseze credite imobiliare pentru a-si achizitiona locuinte”.

Printr-o ciudata “amnezie”, doamna viceprimar uita ca pretul cu care a fost castigata licitatia (la care a fost chiar presedinte al comisiei de evaluare) invocata a fost de... 245 Euro/mp!

Intr-un atat de ploiestean “lant al slabiciunilor” intre agentiile imobiliare si autoritati, opiniile cele mai autorizate par a reveni investitorilor corporativi. Gabriel Salman, director general al societatii HomeConstruct, se declara optimist: „trebuie sa fim receptivi

la schimbare, inclusiv la schimbarea mentalitatii. Piata ploiesteana e un pic mai inchisa,

oamenii sunt mai conservatori, dar noi am reusit sa construim case, pe terenul

beneficiarului, la preturi de apartament. Vin clienti si din judet, dar si dintre cei care lucreaza in strainatate si investesc in Ploiesti banii castigati!”. Singura problema identificata de investitorul imobiliar ar fi „implicarea Primariei in asigurarea utilitatilor.

Utilitatile ne distrug! Daca si la utilitati am avea un pret mai bun, preturile la casele noastre ar fi comparabile cu cele ale unui apartament”.

Presedintele IMPACT, Dan Ioan Popp, este increzator in afluxul investitorilor straini: „Faptul ca in ultima vreme, mari retaileri precum Carrefour, BricoStore, Metro sunt prezenti in zona e un semnal pozitiv.

Asta arata ca exista o anumita putere de cumparare si de obicei acestia sunt deschizatori de apetit de afaceri, de mai multa incredere, de eliminare a incertitudinilor privind dezvoltarea pietei. Noi construim in jurul la 550 - 600 de euro/mp. Trebuie sa ne apropiem de clienti, sa gasim solutia cea mai buna pentru ei si sa nu facem promisiuni desarte”.