Prezent in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, scriitorul Mihai Pelin a negat ca a fost colonel si informator al Securitatii, sustinand ca nu a colaborat cu ea decat in calitate de reporter la “Flacara”. El a precizat ca singura lui colaborare a fost “cu un securist, care traieste si astazi si se numeste Vasile Buha.”

Mihai Pelin a povestit cum a ajuns sa realizeze un reportaj cu mandat de la acest securist. “Europa Libera incepuse emisiunile acelea cu “Romania si drepturile omului”, cu propaganda ca romanii nu pot trai in strainatate. Foarte multi, incurajati de aceasta emisiune, au depus cerere de plecare definitiva din Romania crezut ca se poate rezolva ceva prin Europa Libera.

Chestiunea asta presupunea ca trebuie sa-ti lichidezi serviciul, locuinta, sa-ti platesti toate impozitele restante si ajunsesera sa doarma pe trotuare in fata legatiilor straine, care nu vroiau sa le dea vize. Intr-o zi, am primit un telefon, omul s-a prezentat si a spus ca este ofiter de Securitate, si m-a rugat sa-i scriu un reportaj despre amaratii astia.

Am scris reportajul, i l-am dat ofiterului, si peste doua saptamani l-am auzit citit integral la Europa Libera”, a relatat acesta.