La sfirsitul saptaminii, liderii PNL si PD au avut o intilnire relaxata si au decis sa instaureze pacea intre formatiunile lor. Bine au facut!

Am analizat sondajele de opinie politica aparute peste vara.

Si nu au fost putine, ci sapte, poate chiar opt. Oricum, indiferent de momentul aplicarii chestionarelor, de institutiile de sondare ce le-au efectuat, de comanditari, de scorurile propriu-zise, toate spun citeva lucruri esentiale. In primul rind, ca Alianta D.A. ar cistiga alegerile, iar PSD s-ar situa pe locul al doilea, la circa jumatate din scorul acesteia.

In al doilea rind, ca Alianta ca atare ar avea un scor mai mare decit cel obtinut prin insumarea scorurilor celor doua partide alcatuitoare.

In cel mai recent sondaj, Alianta ar primi 41,1%, iar PSD numai 21,1%.

PRM si-ar aloca 10,5% din electorat, PNG mai putin de 8%, iar 6,3% ar reveni UDMR. Daca luam in calcul redistribuirea voturilor acordate partidelor ce nu ar intra in Parlament, e limpede ca Alianta ar putea ajunge la peste 50% si ar putea forma singura Guvernul, la nevoie, doar impreuna cu UDMR. In acelasi timp,

daca PNL si PD ar candida pe liste separate, scorul cumulat ar fi cu 6% mai mic decit scorul pe care l-ar inregistra daca ramin impreuna. De ce amintesc toate aceste lucruri? Pentru ca sare in ochi faptul ca singura sansa onorabila de a ramine la guvernare a partidelor Aliantei D.A. este aceea ca PNL si PD sa-si salveze cooperarea!

Din acest motiv, toate tensiunile, certurile, conflictele din interiorul acesteia nu sint doar inutile, ci sinucigase. Cele doua partide sint condamnate sa reuseasca impreuna ori sa esueze separat. Tertium non datur. Din aceasta perspectiva, nici tensiunile cvasipermanente, intretinute de abile interventii prezidentiale,

cu gindul la megapartidul prezidential, nici aratatul muschilor intre parteneri nu ajuta nimanui, ba din contra. Ultimul sondaj arata ca PD ar lua 54% din voturile Aliantei, iar PNL numai 40%.

Alte sondaje dau scoruri mai apropiate intre cele doua partide - conteaza si cine le-a comandat, dar asta e alta problema, ce va trebui analizata cindva -, dar nu e important, pentru ca, repet, aceste partide sint condamnate sa reuseasca impreuna. Desigur, putem lua in calcul si o reconfigurare a aliantelor.

Oricare dintre cele doua partide poate ramine la guvernare si asociindu-se cu PSD, care este cel mai puternic partid de pe esichier, in ciuda propriilor tensiuni interne

si a leadership-ului anemic si defectuos. Doar ca, in acest caz, oricare din cele doua partide aliate ar marsa pe aceasta formula de asociere, ar trebui s-o faca de pe pozitia a doua, a vagonului, nicidecum a locomotivei.

Ar fi obligat sa guverneze dupa un program impus de PSD, nu convenit intre aliati, cu mult inainte de inceperea guvernarii efective, cum se petrec lucrurile acum.

Ca sa nu mai spun ca o alianta de guvernare PSD-PNL ar fi cu totul in contra naturii, iar una PSD-PD ar readuce dureros in memorie amintirile legate de pacatele

FSN-ului originar.

In fond, in raporturile de forta ale unui cimp politic sint patru situatii posibile: putere puternica, opozitie slaba, care nu e un pluralism efectiv si poate conduce la autoritarism, cum s-a intimplat intre 2000 si 2004, dar care, daca si numai daca e insotita de buna-credinta publica, da guvernari eficiente; putere slaba si opozitie puternica, situatie care conduce la caderea Guvernului si la

noi alegeri, pe care nu am intilnit-o inca la noi; putere puternica si opozitie puternica, situatia ideala, pe care iarasi nu am avut ocazia s-o experimentam; in fine, putere slaba si opozitie slaba.

Este situatia in care ne aflam. Interesanta, de altfel, pentru ca exista un echilibru al cimpului politic, doar ca acesta e situat la cea mai joasa tensiune! In aceste conditii, cred ca alegerile anticipate se impun. Dupa 1 ianuarie 2007 si eventuala aderare la UE.

Pe fondul entuziasmului de prima ora al aderarii, ele ar fi cistigate de Alianta D.A., cu un scor chiar mai bun decit cel aratat acum de sondaje, oricum suficient pentru a alcatui singura Guvernul, ceea ce ar mai elimina o parte din sursele de tensiune, care provin acum de la aliatii conjuncturali, UDMR si PC. In acelasi timp, cred ca si opozitia ar deveni mai puternica.

Pus in fata pierderii de doua ori la rind a alegerilor, PSD nu ar mai avea incotro si ar trebui sa-si revina din pumni.

Daca nu, un alt partid, mai modern, se va naste pe ruinele sale.