Incepand de la 1 septembrie fumatul va fi interzis in trenuri. Acesta este o decizie a Companiei CFR - divizia Calatori, prin care se urmareste respectarea legii, care interzice fumatul in spatiile inchise si in toate mijloacele de transport in comun.

In scopul respectarii acestei legii, CFR va organiza actiuni de control. De asemenea, in trenuri si la casele de bilete vor exista avertismente afisate la loc vizibil, scrumierele vor fi demontate, prin intermediul instalatiilor de sonorizare din trenuri si din gari vor fi difuzate anunturi, iar pe legitimatiile de calatorie va fi imprimat mesajul “Fumatul interzis in tren”.

Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 lei vechi la 5.000.000 de lei vechi sau cu efectuarea a 20 de ore de munca in folosul comunitatii.

Potrivit Legii 349/2002 fumatul este permis doar in spatii special amenajate, construite astfel incat sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise. De la prevederile legii fac exceptie barurile, restaurantele, si discotecile.