Marturisesc ca ma uit dupa masini pe strada. Si merg chiar cu miinile si vorbele mai departe. Cind am timp, ajung chiar in patul lor, reprezentanta, dealerul, franciza, showroomul. Cert este ca pun botul la vrajile de la televizor...8999 incluse toate taxele, 10000, 12000, incluse toate taxele si cu aer conditionat, si cu ABS, si cu Radio CD.

Am umblat si la VW, si la Citroen, si la Toyota, si la Seat, si la Skoda, si la Chevrolet, si la Renault, si la Peugeot. Dragoste la prima vedere nu am mai vazut, ca atunci cind mi s-a intimplat cu Peugeotul 206-307. Si daca e sa merg si sa-mi spun totusi ce mi-as lua, as spune ca nu mi-as lua decit nimic, pe locul intii. Pe locul doi, o Toyota ce se duce la 13000 cu smecherii minime.

Pe locul trei, un Opel ce ar trebui sa vina prin decembrie. In rest, nimic. Bun, sa ma duc si in sus spre Mercedes, BMW? Sa ma duc, dar tot nu gasesc ceva sa-mi placa. Sigur, superconfort, dar in rest o magaoaie cu care nu ma identific. Volvo mi-a placut de cind eram mic.

Acum, cind il privesc ma gindesc sa-mi astept batrinetea, poate o sa-mi mai aduca ceva din senzatia pe care o aveam pe vremuri: mindrie ca-mi place asa ceva. Dar, parca nu borfeturile astea de ginduri le-as insira pe funie. Nu, ceea ce este nemaipomenit este ochiul de peste prajit al dealerului. Nu-ti vine sa crezi ce timpiti vind masini. Indiferent de marca.

Cretinii cu ochi de peste nici nu te privesc. Nu, tu esti un tigan de pe strada pe care te pot inlocui oricind cu alt tigan. Idiotii nu stiu sa se poarte cu sine, darminte cu tine. Plini de fite in cap, isi dau masura prostiei purtindu-se besmetic cu tine. Nu, tu nu contezi, desi i-ai intrat in magazin. Clar asta. De cele mai multe ori vorbesc pe telefoane exact cind tu vrei sa-i intrebi ceva.

Si nu se pot opri din telefonie. Apoi, nu saluta. Apoi, incep sa insire cifre si litere. Dar nu insira cu virgula, nu, turuie fara incetare vreun minut. Nu te dumiresti decit ca in dotarea standard e un canci, in rest niste prostii cu care nici nu poti porni la drum. Orice oferta, orice ai face, pute a minciuna.

La Citroen m-a luat un cretin si mi-a zis: "mata, ce faci, cumperi oferta sau masina?" Si ca sa ma umileasca a inceput tembelul sa-mi contrazica reclama pe care firma lui si-o facea pe televizor de luni in sir. Incredibil. Iar masina de la 9000 a ajuns usor la 12000 de euro.

Ba, dar cine i-a pus sa vorbeasca cu clientii pe acesti papagali? Dar daca zic doar de Citroen e ca si cum aia de la Citroen ar zice ca am ceva cu masina lor, iar ceilalti de la celelalte reprezentante si-ar zice ca n-au, tata, nici un cusur. Fals, sint o apa si un pamint. Si VW, Seat, Skoda, Renault, Mercedes, BMW. Se uita la tine ca la gindaci.

De ce dracu ai cumpara de la ei? De ce dracu sa le dai bani acestor coate goale unsi cu zahar ars? Ei ce inteleg din viata lor, daca nici sa te cumpere nu-s in stare? Din gura lor ca moara iesi mai bou decit ai intrat si mai fara chef decit te-ai nascut.

Cind te intreaba ca niste maimute : "Ce doriti?" iti spun de fapt: "Iesi in gura ma-tii afara!" Nu, nu mai cred ca pe vremea cind iubeam Volvo ca e o carte le-ar subtia creierul acestor insi, nu, eu cred ca Brucan ca dupa generatia mea care trebuie sa moara, trebuie sa moara si generatia acestor fara creier, ca sa apara o generatie cu chef de viata.

Deci, sint obligat la reincarnare ca sa-mi placa o masina. De la pret, la reclama, componente de baza si vinzator.