O alta firma creata in jurul UCM Resita, la inceputul lui 2005, a purtat pana nu de mult numele de „Romcar Russian Buses Production SA“. In aceasta firma, a carei denumire a fost schimbata de curand in „Robus Resita“, UCM Resita SA este asociata cu Boris Golovin, un cetatean roman nascut la Soroca, in Republica Moldova, acum 57 de ani.

Golovin a fost, potrivit propriilor declaratii, membru al fortelor speciale ale armatei in fosta Uniune Sovietica. El ne-a declarat ca doreste sa construiasca autobuze la Resita, autobuze pe care sa le impuna pe piata romaneasca.

In Romania insa, Boris Golovin este reprezentantul firmei rusesti ZIOMAR Engineering Company, firma care face parte dintr-un consortiu numit EM Alliance-Atom. In acest consortiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, detine 51% din actiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ in domeniul energiei nucleare.

Ziomar, o firma din orasul Podolsk, in apropierea Moscovei, a obtinut in Romania, prin intermediul lui Golovin, contracte cum ar fi cel de modernizare a centralei termoelectrice de la Mintia, din judetul Hunedoara. Golovin a spus ca modernizarea centralei de la Mintia s-a facut in contul unei datorii mai vechi pe care Rusia o avea fata de Romania inca de pe vremea Uniunii Sovietice.

El a adaugat insa ca materialele tehnologice aduse pentru modernizare zac inca in curtea termocentralei de la Mintia.

Golovin este asociat cu Ziomar in firma Global International 2000.

In aceeasi firma il intalnim si pe Horia Constantin Bejan, fost director in Ministerul Industriilor. Bejan face legatura din nou cu Iavorski. El a fost asociat si cu familia Iavorski in firma Ex Imp Minerva SA, firma infiintata in 1994.

Insa numele lui Golovin este legat si de un alt scandal rasunator ce a avut loc in Romania. Este vorba despre afacerea Sunoil. Grupul de firme Sunoil a facut afaceri cu petrol si s-a aflat in centrul unui scandal referitor la sponsorizarea Partidului Democrat.

Firma SUNOIL a intrat in faliment dupa ce Constantin Liviu Nita, asociat si administrator, a fost condamnat la puscarie pentru emiterea unor cecuri fara acoperire in valoare de 60 de miliarde de lei. Nita a beneficiat de clementa fostului presedinte roman, Ion Iliescu, fiind gratiat in anul 2004 prin decret prezidential.

Golovin a fost implicat direct in grupul de firme Sunoil. Mai trebuie spus ca in cadrul acestui grup functiona si firma SUNOIL Racing Team, firma care se ocupa de echipa de raliuri din care facea parte si cunoscutul pugilist si sofer de raliuri roman Mihai Leu. Acesta este acum membru al echipei de raliuri UCM Resita si poarta pe masina sigla Energy Holding.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie